Manipulare și falsuri, „muniția” cu care Rusia își înarmează sateliții din R. Moldova (Revista presei)

  • 16 Martie 2023 09:42
Manipulare și falsuri, „muniția” cu care Rusia își înarmează sateliții din R. Moldova (Revista presei)

Manipulare și falsuri, „muniția” cu care Rusia își înarmează sateliții din Moldova, titrează DW. Ministerul rus de Externe acuză conducerea Moldovei că „distruge țara de dragul occidentalilor pentru bani”. Diplomația de la Chișinău cataloghează comentariile oficialilor ruși drept neadevărate și lipsite de temei. Narațiunea rusească este mediatizată masiv de presa propagandistică de la Chișinău, subliniază DW. Abordarea este similară cu cea a partidelor oligarhice din Moldova, contopite cu interesele Kremlinului. Acestea ar urmări subminarea ordinii constituționale, declanșatorul fiind protestele absurde la care manifestanții cer Guvernului achitarea integrală a facturilor la întreținere pentru toată populația.

„Mai devreme sau mai târziu, pentru acțiunile celor care încearcă să submineze democrația vor exista instrumente de responsabilizare a lor” este declarația lui Dereck Hogan, Asistent Adjunct Principal al Secretarului de Stat al SUA, fost ambasador al SUA la Chișinău în perioada 2018-2021, ZDG publică un interviu cu fostul ambasador. Ziarul publică astăzi  și despre cei șapte cetățeni ai R. Moldova, coordonați din Rusia, arestați pentru „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. ZDG se referă și la  lupta pentru CSM: cine sunt cei cinci judecători care luptă pentru patru locuri vacante și cum au reușit să promoveze evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Ziarul Național se întreabă dacă se DEZINTEGREAZĂ partidul lui Dodon.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a aunțat că luat decizia de a se  retrage din rândurile PSRM și din fracțiunea parlamentară și fi deputat independent în Parlament, dar, se alătură „Mișcării pentru Popor”. Publicația amntește că Nesterovschi este al doilea deputat socialist, care părăsește formațiunea lui Igor Dodon și Vlad Batrîncea. Anterior, fracțiunea a fost părăsită de Gaik Vartanean, care s-a alăturat formațiunii lui Ion Ceban. De asemenea, un alt deputat socialist este pe cale să rupă relația cu PSRM. Vasile Bolea a ales să sprijine un alt candidat decât PSRM la funcția de bașcan al Găgăuziei. În timp ce Dodon și PSRM mizează pentru candidatura lui Grigori Uzun, deputatul Bolea îl susține pe Victor Petrov.

Cum va arăta Moldova în anul 2030? La 15 martie, au apărut câteva scenarii în acest sens, scrie NewsMaker. La ședința guvernului a fost aprobată Strategia de reformă a Administrației Publice din Republica Moldova, conform căreia raioanele țării ar putea fi înlocuite cu cinci regiuni sau zece districte. De notat că regiunea din stânga Nistrului nu este nicicum menționată în document.

Un alt scenariu pentru viitorul nostru este creionat de RISE, care a publicat un plan al Kremlinului. Potrivit acestuia, către anul 2030, Moldova se va afla sub controlul Rusiei. Kremlinul intenționează să-l pună în aplicare treptat. Rămâne doar să supraviețuim, să trăim și să vedem totul cu ochii proprii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău