Manifestații antiprezidențiale în Serbia. Un grup de protestatari a pătruns în sediul televiziunii de stat de la Belgrad

  • 17 Martie 2019 08:18
Manifestații antiprezidențiale în Serbia. Un grup de protestatari a pătruns în sediul televiziunii de stat de la Belgrad

În Serbia, protestatarii au pătruns pentru scurt timp în sediul televiziunii de stat din capitala Belgrad, sâmbătă, pentru a cere respectarea libertății presei și relatări nepărtinitoare despre demonstrațiile antiguvernamentale, care au loc de peste trei luni, relatează Reuters.

Zeci de mii de persoane, potrivit mass-media locale, au protestat sâmbătă împotriva regimului președintelui Aleksandar Vucic și al Partidului Progresist Sârb (SNS), cerând libertatea presei, pe care o consideră o condiție pentru alegeri libere și corecte.

Televiziunea de stat a acordat spații restrânse relatărilor despre proteste similare, care au avut loc în fiecare sâmbătă, începând din decembrie.

"În ultimele luni, am cerut un singur lucru - să se permită organizatorilor protestelor să vorbească la televiziunea de stat", a declarat Bosko Obradovic, lider al partidului politic Dveri.

A fost prima astfel de incursiune la televiziunea de stat, a activiștilor care se opun autoritătilor, din ultimii aproape 20 de ani. Ultima dată când protestatarii antiguvernamentali au luat cu asalt televiziunea a fost pe 5 octombrie 2000, când a fost înlăturat de la putere regimul lui Slobodan Milosevic.

Vucic a afirmat că nu se va supune cererilor opoziției vizând reforma electorală și lărgirea libertății presei, "chiar dacă ar fi cinci milioane de oameni în stradă", însă a spus că este dispus să testeze popularitatea partidului său, în alegeri anticipate.

Protestele s-au răspândit în alte orașe din Serbia, iar vineri au fost organizate și în Novi Sad, al doilea mare oraș sârb, în orașul Nis, din sud și în alte orașe mai mici, însă prezența la proteste, în afara capitalei, a fost redusă. Jandarmii au intrat în sediul televiziunii și i-au scos pe protestatari, unul câte unul.

"Toți cei care au fost în clădirea Radio Television Serbia în această seară vor fi trași la răspundere", a declarat ministrul de interne Nebojsa Stefanovic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău