Manifestații antiprezidențiale în Serbia. Un grup de protestatari a pătruns în sediul televiziunii de stat de la Belgrad

  • 17 Martie 08:18
Manifestații antiprezidențiale în Serbia. Un grup de protestatari a pătruns în sediul televiziunii de stat de la Belgrad

În Serbia, protestatarii au pătruns pentru scurt timp în sediul televiziunii de stat din capitala Belgrad, sâmbătă, pentru a cere respectarea libertăţii presei şi relatări nepărtinitoare despre demonstraţiile antiguvernamentale, care au loc de peste trei luni, relatează Reuters.

Zeci de mii de persoane, potrivit mass-media locale, au protestat sâmbătă împotriva regimului preşedintelui Aleksandar Vucic şi al Partidului Progresist Sârb (SNS), cerând libertatea presei, pe care o consideră o condiţie pentru alegeri libere şi corecte.

Televiziunea de stat a acordat spaţii restrânse relatărilor despre proteste similare, care au avut loc în fiecare sâmbătă, începând din decembrie.

"În ultimele luni, am cerut un singur lucru - să se permită organizatorilor protestelor să vorbească la televiziunea de stat", a declarat Bosko Obradovic, lider al partidului politic Dveri.

A fost prima astfel de incursiune la televiziunea de stat, a activiştilor care se opun autoritătilor, din ultimii aproape 20 de ani. Ultima dată când protestatarii antiguvernamentali au luat cu asalt televiziunea a fost pe 5 octombrie 2000, când a fost înlăturat de la putere regimul lui Slobodan Milosevic.

Vucic a afirmat că nu se va supune cererilor opoziţiei vizând reforma electorală şi lărgirea libertăţii presei, "chiar dacă ar fi cinci milioane de oameni în stradă", însă a spus că este dispus să testeze popularitatea partidului său, în alegeri anticipate.

Protestele s-au răspândit în alte oraşe din Serbia, iar vineri au fost organizate şi în Novi Sad, al doilea mare oraş sârb, în oraşul Nis, din sud şi în alte oraşe mai mici, însă prezenţa la proteste, în afara capitalei, a fost redusă. Jandarmii au intrat în sediul televiziunii şi i-au scos pe protestatari, unul câte unul.

"Toţi cei care au fost în clădirea Radio Television Serbia în această seară vor fi traşi la răspundere", a declarat ministrul de interne Nebojsa Stefanovic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
18,68 °C
câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:2,6 m/s
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C
Sun
18 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău