Manifestații anti-americane în Iran după uciderea generalului Soleimani

  • 03 Ianuarie 2020 19:00
Manifestații anti-americane în Iran după uciderea generalului Soleimani

Zeci de mii de iranieni au protestat vineri după uciderea într-un raid american în Irak a generalului Qassem Soleimani, comandantul Forței Al-Quds, unitate din corpul Gardienilor Revoluției, transmit agențiile EFE și AFP, preluat de Agerpres.

În centrul capitalei Teheran, în fața moscheii din complexul Mosala, manifestanții care purtat portrete ale lui Qassem Soleimani sau ale ayatollahului Ali Khamenei au strigat lozinci precum ''moartea Americii'' sau ''moarte Israelului'' și au cerut ''răzbunare'', unii incendiind cu furie drapele americane ori israeliene.

Agenția oficială de presă Irna a relatat despre manifestații similare în mai multe orașe, în special la Shiraz, Arak și Yazd, precum și la Kerman, orașul natal al generalului Soleimani, în timp ce televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini cu astfel proteste, de la cel desfășurat în orașul Tabriz arătând femei îmbrăcate în Chador și plângând.

În paralel, zeci de membri ai Gardienilor Revoluției, echipați în uniformele lor militare kaki, au luat parte la o procesiune la Teheran.

Anterior, ayatollahul Ali Khamenei, de care generalul Soleimani era foarte apropiat, a emis un comunicat în care spune că aceia care l-au ucis pe comandantul Forței Al-Quds se vor confrunta cu o ''răzbunare dură''.

Generalul Soleimani, însărcinat cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției și reprezentant în regiune al ayatollahului Ali Khamenei, a murit vineri dimineață la vârsta de 63 de ani în urma unui raid executat de aviația americană cu o dronă asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad. Odată cu el a fost ucis și Abu Mehid al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliție de forțe paramilitare irakiene dominată de facțiuni pro-iraniene și ai cărei militanți au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

Potrivit Pentagonului și președintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să descurajeze noi operațiuni ale Forței Al-Quds, după ce acțiunile acesteia au provocat moartea a sute de militari americani sau din țări aliate ale SUA.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău