Manifestări de Ziua Unirii Principatelor Române

  • 24 Ianuarie 2015 11:47
Manifestări de Ziua Unirii Principatelor Române

Astăzi este Ziua Unirii Principatelor Române. Mica Unire – așa cum este cunoscut momentul de la 1859 în istorie – va fi marcată în toată țara, prin ceremonii religioase și militare, depuneri de coroane sau spectacole.

La cele peste 60 de manifestări sunt așteptați în jur de 50.000 de oameni și, ca în fiecare an, centrul evenimentelor va fi Iașiul, unde sunt așteptați inclusiv președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta, noteză Rador.

Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Țării Românești cu Moldova va fi marcată în multe dintre orașele României

Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Țării Românești cu Moldova va fi marcată astăzi în multe dintre orașele României. La Iași, mii de români sunt așteptați să celebreze Unirea Principatelor, eveniment istoric petrecut la 24 ianuarie 1859 și care a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului național unitar român. La manifestările programate în capitala fostului Principat al Moldovei de la acea vreme vor asista și înalți demnitari ai țării.
Manifestările prilejuite de marcarea a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române încep astăzi, la Iași, la ora 9:00, cu un moment folcloric intitulat “Noi suntem români”. În Piața Unirii, locul desfășurării evenimentelor, sosirea oficialitățior centrale este programată a avea loc la ora 10:00. Și-au anunțat prezența președintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, numeroși membri ai Guvernului, președinții partidelor parlamentare, dar și primarii din Chișinău și Cernăuți. Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare națională și în acest an pentru prima dată ea va fi marcată recunoscându-se astfel rolul esențial al Iașiului la înfăptuirea Unirii de la 1859. În programul evenimentelor este înscrisă și o participare a oficialităților centrale la Slujba de Pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, moment care se va desfășura la mormântul acestuia de la Biserica Trei Ierarhi. După ora 12:00, pe Strada Lăpușneanu va avea loc tradiționala masă populară – 5 mii de porții de fasole cu cârnați. La ora 18:00 este programată retragerea cu torțe pe traseul Piața Unirii – Palatul Culturii, iar la ora 18:30 va fi arborat Drapelul Românei pe Compexul Palas. La manifestările de la Iași participă 550 de militari din garnizoanele Iași, București și Câmpulung Moldovenesc, precum și ostași din Asociația “Tradiții Militare”. Un ultim amănunt: la manifestările de la Iași liberalii au anunțat că, în semn de protest, vor purta bandorele alb cu verde. Astfel, ei vor să arate că sprijină proiectul Autostrăzii Iași-Târgu-Mureș și că nu sunt de acord cu varianta social-democrată, care prevede ca porțiunea din munți să fie construită întâi ca un drum expres și ulteror să fie lărgită și transformată în autostradă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 ianuarie)

Ziua Unirii Principatelor este sărbătoritã și în capitală

Ziua Unirii Principatelor este sărbătoritã și în capitală, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliții Nifon al Țãrii Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei vor fi pomeniți la Sfânta Liturghie, oficiată, astăzi, în Catedrala Patriarhalã. De asemenea, membrii Platformei Unioniste “Acțiunea 2012″ vor desfãșura un steag tricolor imens peste râul Dâmbovița. Corespondenții noștri din țară ne-au relatat cã manifestãri religioase și militare dedicate Unirii vor avea loc și la Focșani, Brăila, Arad, Sibiu sau Sfântu Gheorghe, iar, pentru ca aceste evenimente să se desfășoare în condiții de siguranță, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat 5.300 de polițiști, 1.500 de jandarmi și 500 de pompieri. Potrivit colegilor de la Radio Chișinãu, aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor este sărbătorită și în capitala Republicii Moldova, unde Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” va organiza spectacolul  “Hai sã dăm mână cu mână”, dupã care renumiți istorici vor vorbi despre semnificația actului Unirii Principatelor în spațiul basarabean.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 ianuarie)

La Focșani au loc manifestări dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor

La Focșani au loc manifestări dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor. Evenimentele încep de la ora 15:00 cu un concert de muzică militară. La ora 16:00, în Focșani va răsuna Imnul Europei, pentru ca ulterior oficialitățile prezente la manifestări să primească salutul Gărzii de Onoare. Mai apoi, Paula Seling va intona Imnul Național al României, iar după alocuțiunile autorităților prezente Veta Biriș va interperta Hora Unirii, în care de obicei se prind mii de oameni prezenți în cea mai mare piață a Vrancei. Marcarea celor 156 de ani de la Mica Unire se încheie cu un concert de muzică populară al Vetei Biriș, urmat de retragerea cu torțe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău