Manevrele Moscovei blochează Chișinăul (Adevărul)

  • 13 Mai 2015 09:34
Manevrele Moscovei blochează Chișinăul (Adevărul)

Revista presei din 13 mai 2015

Manevrele Moscovei blochează apropierea europeană a Chișinăului, susține George Damian în Adevărul. ”Războiul din Ucraina a trasat o linie de sânge, semnalul Moscovei fiind că integrarea europeană a fostelor state sovietice riscă să arunce în aer întreaga regiune. Săptămâna viitoare la Riga va fi discutată revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, posibilitatea aderării la UE a Republicii Moldova fiind din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării din cauza manevrelor Rusiei în regiune”. Totodată publicația observă că „există în acest moment o ”oboseală europeană” și la Chișinău, amintind că PCRM vrea renegocierea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, iar socialiștii conduși de Igor Dodon cer deschis anularea acestuia. În condițiile apropierii unei crize economice din ce în ce mai amenințătoare și a lipsei unei majorități parlamentare clare, guvernarea pro-europeană de la Chișinău își promovează din ce în ce mai greu agenda, observă autorul.

Pe de altă parte, Ziarul Național scrie că Uniunea Europeană va aloca 150 de milioane de euro Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei pentru a ajuta mediile de afaceri din aceste țări să se adapteze acordurilor de asociere cu Blocul comunitar, anunță Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere și Politici de vecinătate.

Timpul titrează că nu poate fi vorba de neutralitate cu prezența trupelor militare străine, făcând referire la inițiativa comuniștilor privind  statutul de neutralitate permanentă. Republica Moldova ar trebui să-și revadă statutul de neutralitate în condițiile amenințărilor regionale, susține expertul Dan Dungaciu. El crede că această problemă ar trebui soluționată de către Curtea Constituțională. ”În caz de agresiune, cu acest statut de neutralitate, Republica Moldova rămâne cu mâinile legate. Nu poate fi vorba de neutralitate atunci când pe teritoriul țării staționează trupe străine”, susține Timpul.

După „statalitate”, al doilea cel mai sacru lucru pentru moldoveni este neutralitatea, comentează și Evenimentul Zilei. Potrivit publicației, ”aceasta exprimă, de fapt, refuzul ostentativ al moldovenilor de a-și apăra țara, obișnuiți să fie mereu eliberați, și mereu de ruși”.

Neutralitatea Republicii Moldova, „asigurată“ de trupele ruse, titrează Adevărul. Proiectul de lege al PCRM a fost dur criticat recent în cadrul unei dezbateri organizate de Fundația Universitară a Mării Negre. Experții susțin că scopul celor care au inițiat proiectul este ca Republica Moldova să nu mai coopereze în cadrul Planului Individual de Acțiune pentru Parteneriatul de Pace cu NATO. Rușii se tem că prin asemenea programe Republica Moldova devine aptă să adere la NATO.   Articolul 9 - „Acțiuni umanitare” - ascunde o altă capcană. Proiectul PCRM urmărește să legalizeze prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, scrie Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău