Manevrele Moscovei blochează Chişinăul (Adevărul)

  • 13 Mai 2015 09:34
Manevrele Moscovei blochează Chişinăul (Adevărul)

Revista presei din 13 mai 2015

Manevrele Moscovei blochează apropierea europeană a Chişinăului, susține George Damian în Adevărul. ”Războiul din Ucraina a trasat o linie de sânge, semnalul Moscovei fiind că integrarea europeană a fostelor state sovietice riscă să arunce în aer întreaga regiune. Săptămâna viitoare la Riga va fi discutată revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, posibilitatea aderării la UE a Republicii Moldova fiind din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării din cauza manevrelor Rusiei în regiune”. Totodată publicația observă că „există în acest moment o ”oboseală europeană” şi la Chişinău, amintind că PCRM vrea renegocierea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, iar socialiştii conduşi de Igor Dodon cer deschis anularea acestuia. În condiţiile apropierii unei crize economice din ce în ce mai ameninţătoare şi a lipsei unei majorităţi parlamentare clare, guvernarea pro-europeană de la Chişinău îşi promovează din ce în ce mai greu agenda, observă autorul.

Pe de altă parte, Ziarul Național scrie că Uniunea Europeană va aloca 150 de milioane de euro Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei pentru a ajuta mediile de afaceri din aceste ţări să se adapteze acordurilor de asociere cu Blocul comunitar, anunţă Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere şi Politici de vecinătate.

Timpul titrează că nu poate fi vorba de neutralitate cu prezenţa trupelor militare străine, făcând referire la inițiativa comuniștilor privind  statutul de neutralitate permanentă. Republica Moldova ar trebui să-şi revadă statutul de neutralitate în condiţiile ameninţărilor regionale, susține expertul Dan Dungaciu. El crede că această problemă ar trebui soluţionată de către Curtea Constituţională. ”În caz de agresiune, cu acest statut de neutralitate, Republica Moldova rămâne cu mâinile legate. Nu poate fi vorba de neutralitate atunci când pe teritoriul ţării staţionează trupe străine”, susține Timpul.

După „statalitate”, al doilea cel mai sacru lucru pentru moldoveni este neutralitatea, comentează și Evenimentul Zilei. Potrivit publicației, ”aceasta exprimă, de fapt, refuzul ostentativ al moldovenilor de a-și apăra țara, obișnuiți să fie mereu eliberați, și mereu de ruși”.

Neutralitatea Republicii Moldova, „asigurată“ de trupele ruse, titrează Adevărul. Proiectul de lege al PCRM a fost dur criticat recent în cadrul unei dezbateri organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre. Experții susțin că scopul celor care au inițiat proiectul este ca Republica Moldova să nu mai coopereze în cadrul Planului Individual de Acţiune pentru Parteneriatul de Pace cu NATO. Ruşii se tem că prin asemenea programe Republica Moldova devine aptă să adere la NATO.   Articolul 9 - „Acţiuni umanitare” - ascunde o altă capcană. Proiectul PCRM urmăreşte să legalizeze prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, scrie Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
4,4 °C
cer senin
Umiditate:56 %
Vint:0,61 m/s
Thu
14 °C
Fri
12 °C
Sat
9 °C
Sun
10 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 08 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2014 0.0726
USD 18.5683 -0.0686
RON 4.1806 0.0129
UAH 0.6855 0.0009
RUB 0.2460 0.0023
Arhivă Radio Chișinău