Mandatul internațional de arestare pentru Vladimir Putin stârnește nervozitate în elita rusă

  • 25 Aprilie 2023 18:58
Mandatul internațional de arestare pentru Vladimir Putin stârnește nervozitate în elita rusă

Decizia de luna trecută a Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război, a provocat nervozitate în rândul elitei ruse, potrivit unor actuali și foști oficiali care au vorbit cu The Moscow Times.

În timp ce Rusia a condamnat în mod oficial decizia, fostul președinte Dmitri Medvedev amenințând chiar că va lansa rachete asupra sediului CPI, în culise a existat o preocupare cu privire la posibilele ramificații politice, scrie G4Media.

„Acesta este, în esență, un apel la răsturnarea guvernului din Rusia”, a declarat pentru The Moscow Times un deputat parlamentar din partea partidului de guvernământ Rusia Unită.

În special, elita rusă este îngrijorată de amenințările la adresa stabilității politice care rezultă din decizia CPI, de modul în care îl face pe Putin să apară pe scena mondială și de ceea ce înseamnă pentru capacitatea președintelui rus de a călători în străinătate, potrivit a șapte oficiali ruși care au vorbit cu The Moscow Times sub rezerva anonimatului.

La câteva zile după anunțul CPI a fost convocată chiar o reuniune specială la Kremlin pentru a discuta răspunsul intern și internațional al Rusiei, au declarat pentru The Moscow Times un membru al personalului de la Kremlin și un oficial de rang înalt din partidul de guvernământ Rusia Unită.

La reuniune au participat ofițeri din cadrul departamentului Serviciului Federal de Securitate (FSB) care este însărcinat cu protejarea regimului de amenințările interne.

Mandatul de arestare al CPI, emis la 17 martie, îi viza atât pe Putin, cât și pe Maria Lvova-Belova, comisarul pentru copii al Rusiei, care sunt acum căutați pentru crime de război legate de transportul ilegal de copii din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.

Un oficial de la Kremlin a declarat pentru The Moscow Times că a fost alarmat când a auzit vestea.

„Primele mele gânduri au fost la bietul om [fostul lider sârb Slobodan] Milosevic”, a spus acesta.

Cel puțin oficial, răspunsul rusesc a fost unul combativ, oficialii negând legitimitatea CPI, atacând în același timp în mod agresiv curtea, judecătorii săi și țările care ar putea încerca să pună în aplicare mandatul de arestare.

Deciziile CPI sunt „neglijabile din punct de vedere juridic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, în ziua anunțului.

Câteva ore mai târziu, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrikin, a ordonat personalului său să stabilească identitatea judecătorilor care au luat decizia. Trei zile mai târziu, Comitetul de anchetă a anunțat că a fost deschis un dosar penal împotriva a trei judecători ai CPI și a procurorului CPI, Karim Ahmad Khan.

Fostul președinte Dmitri Medvedev a mers chiar până la a amenința că Rusia va ataca Curtea Penală Internațională de la Haga cu arme hipersonice.

În același timp, însă, unii membri ai elitei rusești au părut cu adevărat nedumeriți de decizia CPI.

Un înalt oficial guvernamental rus care a dorit să rămână anonim a declarat pentru The Moscow Times că mandatul de arestare este „stupid”.

„Când se va termina războiul, cum vor vorbi cu Putin? Lipsa totală de logică în acțiunile Occidentului este oarecum descurajantă”, a spus el. „Ori eu nu o înțeleg”.

Pentru o audiență internă rusă, reacția Kremlinului a fost mai nuanțată – dar s-a concentrat, de asemenea, pe a face ca decizia CPI să pară ilegală sau lipsită de consecințe.

Kremlinul a cerut oficialilor din întregul guvern idei pentru posibile răspunsuri la mandatul CPI, potrivit unui oficial de la Kremlin și unei înalte personalități din parlamentul rus.

„Unele dintre măsuri au avut ca scop delegitimarea deciziilor CPI în interiorul țării”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.

„Cine știe cu ce altceva va mai veni CPI în viitor?”.

Comisarul pentru copii, Lvova-Belova, celălalt oficial rus căutat de CPI, a ținut o conferință de presă la 4 aprilie, în care și-a apărat acțiunile sale atunci când a fost vorba de scoaterea copiilor din Ucraina și a minimalizat semnificația mandatului de arestare.

„Acuzațiile sunt foarte abstracte. Nu am primit niciun document. Nu înțelegem de ce suntem acuzați”, a declarat ea. „Totul pare a fi o farsă”.

Dar principalul răspuns intern al Rusiei pare să fie legat de amendamentele depuse la începutul acestei luni în Duma de Stat care ar scoate efectiv CPI în afara legii.

Dacă vor fi adoptate, modificările ar acorda președintelui puterea de a „proteja cetățenii în cazul deciziilor organismelor internaționale străine care contrazic legislația rusă” și ar impune sancțiuni mai aspre pentru ajutorarea organizațiilor internaționale.

„Această decizie ne va permite să protejăm țara de acțiunile ilegale, neprietenoase și agresive ale diferitelor organizații internaționale”, a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Poate că cel mai evident semn de alarmă cu privire la posibilele repercusiuni ale mandatului CPI a fost reacția inițială la această știre a canalelor de televiziune de stat din Rusia.

Primele emisiuni de știri de după decizia CPI au ignorat pur și simplu menționarea mandatului de arestare sau au abordat-o doar în treacăt.

Până în dimineața următoare, televiziunea rusă „uitase cu totul de această știre”, potrivit unei evaluări realizate de agenția de presă independentă Agentsvo.

În cele din urmă, cea mai imediată consecință a mandatului de arestare a fost că a pus sub semnul întrebării unele dintre planurile de călătorie ale lui Putin, țările membre ale CPI – obligate din punct de vedere legal să îl predea pe liderul rus dacă acesta pășește pe teritoriul lor – confruntându-se cu o dilemă diplomatică.

Deși Putin nu și-a anulat încă nicio călătorie în străinătate, se pare că va fi probabil să fie nevoit să o facă în viitor.

Un purtător de cuvânt al președintelui sud-african Cyril Ramaphosa a declarat la începutul acestei luni că mandatul de arestare al CPI a pus „piedici” în planificarea unui summit BRICS din august la care Putin ar trebui să participe.

Următorul summit G20, unul dintre ultimele grupuri internaționale majore din care Rusia mai face parte, va avea loc în India. Deși India nu este semnatară a CPI, Kremlinul nu a confirmat încă faptul că Putin se va deplasa la acest eveniment.

Șase state foste sovietice, inclusiv Tadjikistanul din Asia Centrală, sunt deja membre ale CPI, iar Armenia, țară din Caucazul de Sud, a făcut demersuri pentru ratificarea statutului de membru, în ciuda mandatului de arestare emis pe numele lui Putin.

În ambele cazuri, Kremlinul este hotărât să minimizeze efectul mandatului CPI asupra reputației internaționale a lui Putin.

Speculațiile cu privire la faptul că liderul rus va fi arestat dacă va călători în străinătate sunt neproductive, potrivit unei surse apropiate Kremlinului.

„Aceste discuții, în mod natural, nemulțumesc Kremlinul”, a declarat acesta. „Acesta ar dori ca ele să ia sfârșit”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău