Mandatul Adunării Populare a Găgăuziei expiră astăzi

  • 20 Ianuarie 2021 11:37
Mandatul Adunării Populare a Găgăuziei expiră astăzi

Mandatul actualei componențe a Adunării Populare a Găgăuziei expiră astăzi, 20 ianuarie, când se împlinesc exact patru ani de la convocarea primei ședințe. Potrivit legislației electorale a Găgăuziei, alegerile au loc în cel mult trei luni de la expirarea mandatului. Data alegerilor a fost stabilită pentru 4 aprilie.

Contactat de IPN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a declarat că pe 24 decembrie a expirat mandatul Comisiei Electorale Central de la Comrat. În Codul Electoral al Găgăuziei există o clauză care prevede că, dacă începe campania electorală și componența Comisiei nu a fost schimbată, atunci scrutinul este organizat de către actuala componență. „Cel mai probabil, această Comisie va fi în situația să organizeze alegerile. Însă începutul campaniei electorale urma să aibă loc în cadrul mandatului. Acest lucru nu s-a întâmplat și aceasta este o problemă”, a notat Igor Boțan.

Chestiunea cu privire la componența Comisiei Electorale a Găgăuziei a figurat pe ordinea de zi a ședinței Adunării Populare din 19 ianuarie, însă a fost exclusă, alături de alte proiecte, inclusiv modificarea Codului Electoral. Aceasta, după ce deputații Adunării nu au putut ajunge la un consens cu privire la votarea bugetului Găgăuziei pentru anul 2021 și au decis închiderea ședinței.

La 20 noiembrie 2016, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă cu statut special în componența Republicii Moldova, s-au desfășurat alegerile ordinare ale Adunării Populare, organ legislativ. Ca rezultat al scrutinului au fost aleși 34 de deputați ale Adunării Populare a Găgăuziei de legislatura a VI-a: cinci desemnați de Partidul Socialiștilor, unul – de Partidul Democrat și 28 – independenți. Cel de-al 35-lea mandat a fost obținut de un candidatul PSRM în urma alegerilor noi din 24 iunie 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău