Mandat de arestare împotriva lui Putin: China cere Curții Penale Internaționale să evite „dubla măsură”

  • 20 Martie 2023 12:12
Mandat de arestare împotriva lui Putin: China cere Curții Penale Internaționale să evite „dubla măsură”

China a cerut luni, 20 martie, Curții Penale Internaționale (CPI) să evite „dubla măsură", după emiterea de către acest tribunal a unui mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP și Reuters.

Liderul de la Kremlin este acuzat de CPI, care are sediul la Haga, în Olanda, de crimă de război pentru "deportarea ilegală" de copii ucraineni în contextul conflictului dintre Moscova și Kiev.

Reacția Chinei survine cu câteva ore înainte de începerea unei vizite de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia, prima în patru ani și în cadrul căreia se va întâlni cu Vladimir Putin.

"Curtea Penală Internațională trebuie să adopte o poziție obiectivă și imparțială și să respecte imunitatea șefilor de stat conform dreptului internațional", a declarat luni, într-o conferință de presă, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, ca răspuns la o întrebare pe acest subiect.

Această instituție trebuie "să evite politizarea și politica dublei măsuri", a subliniat el în fața presei, făcând referire la alte intervenții militare care nu au dus la niciun mandat de arestare împotriva unui șef de stat.

Wang Wenbin a fost întrebat despre oportunitatea ca Xi Jinping să își confirme vizita de stat în Rusia în contextul acestui mandat de arestare internațional împotriva lui Vladimir Putin.

"Cele două părți (...) vor practica un adevărat multilateralism, vor promova democrația în relațiile internaționale, vor construi o lume multipolară, vor îmbunătăți guvernanța mondială și vor contribui la dezvoltarea și progresul lumii", a răspuns Wang Wenbin.

"China își va menține poziția obiectivă și justă asupra crizei ucrainene și va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace", a adăugat el.

Beijingul nu a condamnat public invazia rusă și critică SUA pentru livrările de arme pentru Ucraina, precum și NATO pentru că nu a ținut cont de îngrijorările Rusiei în privința securității.

China a făcut totuși apel la dialog, precum și la respectarea integrității teritoriale a tuturor statelor membre, deci inclusiv a Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău