Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, un vestigiu al culturii și istoriei neamului, adună mărturii ale vizitatorilor (AUDIO)

  • 18 Iulie 2021 08:55
0%
00:00:00
00:00:00

La Suceava, vechea capitală a Moldovei, la Mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", reședința actualei Arhiepiscopii a Rădăuților și a Sucevei, de aproape 500 de ani se află moaștele sfântului mucenic Ioan Cel Nou, martirizat în sec. XIV la Cetatea Albă de către tătari. Ele au fost aduse în vechea capitală a Moldovei la începutul secolului al XV-lea de către domnitorul Alexandru cel Bun, cu prilejul recunoașterii Mitropoliei Moldovei și a Mitropolitului Iosif Mușat de Patriarhia de Constantinopol.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău secretarul mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou",  părintele Paulin Ilucă, a precizat că mănăstirea a început să fie construită de către domnitorul Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare. „Lucrul a fost finalizat de Ștefăniță, nepotul marelui domnitor, iar pictarea și împodobirea locașului a fost realizată sub îndrumarea lui Petru Rareș - marele domn al Moldovei, care s-a dovedit a fi un mare conducător și pe acest plan. Alexandru cel Bun, care obține recunoașterea de către Patriarhia Ecumenică a Mitropolitului Moldovei, aduce cu acest prilej moaștele Sfântului Ioan cel Nou la Suceava, capitala țării. Acestea s-au aflat un timp la biserica Mirăuți, apoi, timp de aproape 500 ani, la Mănăstirea Sfântului Ioan, cu două mici întreruperi. Au fost luate și duse în Polonia pentru aproape 70 de ani de către Jan Sobiescki, când acesta a năvălit în Moldova, iar a doua oară sfântul odor a părăsit Suceava în timpul primului război mondial, aflându-se la Viena", a menționat părintele Paulin Ilucă.

Potrivit cronicilor vremii, Sfântul Ioan cel Nou era originar din orașul Trapezunt (sau Trebizonda, azi Trabzon, în Turcia), oraș situat pe țărmul sud-estic al Mării Negre. El era negustor și de multe ori călătorea în diferite orașe de pe țărmul Mării Negre cu chestiuni comerciale. Prin anul 1330 sau 1332, s-a îndreptat din Trapezunt spre Cetatea Albă pe corabia unui negustor catolic din Veneția sau Genova. În cursul călătoriei, a avut cu el discuții privitoare la credință, susținând cu tărie adevărurile Ortodoxiei, fapt pentru care, acel negustor, în momentul în care au ajuns la Cetatea Albă, l-a predat, indirect, conducătorului cetății, denunțându-l, cum că ar vrea să renunțe la creștinism și să treacă la religia tătarilor, a mai povestit Paulin Ilucă.

Sfântul Ioan s-a opus însă cu tărie mărturisind credința ortodoxă, fapt pentru care a fost torturat și omorât de tătari. „La mormântul său, din primele zile, au început să se producă minuni, ceea ce l-a făcut pe marele domnitor, Alexandru cel Bun, prin aducerea moaștelor sale în cetatea de scaun, să dea o notă deosebită, de sfințenie și de valoare Moldovei, pe care a condus-o și a organizat-o într-un mod unic, timp de 32 de ani de domnie", menționează părintele Paulin Ilucă. El susține că și astăzi, potrivit mărturiilor adunate într-o cutie specială, sfântul le vine în ajutor creștinilor ce îl cinstesc.

Secretarul Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" mai spune că și oamenii din ziua de azi ar trebui să ia exemplu de la Sfântul Ioan, în mărturisirea dreptei credințe, dar în alt mod, „pentru că trăim vremuri când martiriul nu se mai face cum l-a suferit sfântul - cu bătăi, cu chinuri, - ci luptând împotriva ispitelor, împotriva patimilor, împotriva răului, care se împrăștie ca o molimă, împotriva lepădării de Hristos”.

Ascultătorilor din Republica Moldova, părintele le recomandă să vină măcar o dată în viață în capitala istorică a Moldovei, pentru a se închina moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău