MALURI DE PRUT | Victor Chirilă, ambasadorul Rep. Moldova la București: Unirea Basarabiei cu România ne-a salvat de totalitarism, de deportări, de foamete timp de 22 de ani
-
27 Martie 2023 17:10
Unirea Basarabiei cu România și aflarea în cadrul României Mari, în perioada 1918-1940, au fost anii salvatori pentru populația din acest spațiu, iar în prezent, România acordă o susținere majoră pentru R. Moldova ca să depășească cele mai grave crize sociale și economice, precum și în avansarea sa pe calea integrării europene, a subliniat într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul Rep. Moldova în România, Victor Chirilă.
Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 ne-a dat un răgaz esențial pentru a ne păstra identitatea românească în următoarele decenii de dictatură sovietică și de a scăpa pentru 22 de ani de teroarea bolșevică, a subliniat ambasadorul Rep. Moldova în România, Victor Chirilă.
”Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 a fost o mare realizare pentru națiunea României. Acea decizie ne-a salvat de totalitarism, de deportări, de foamete timp de 22 de ani. În momentul în care această decizie a fost călcată, violată în urma pactului Ribbentrop – Molotov, de către Stalin au început toate problemele pentru românii basarabeni. Am început să uităm de limba, istoria, cultura noastră, pentru că ni s-a tăiat tot.
Să nu ne respectăm, să ne fie frică de noi înșine. Cred că acest lucru trebuie reținut. Decizia din 27 martie 1918 a fost o decizie care ne-a adus în spațiul românesc și spațiul europeană. Ne-a adus în spațiul democrației”, a spus Chirilă.
Ambasadorul Victor Chirilă a vorbit despre sprijinul necondiționat pe care România l-a oferit permanent Rep. Moldova. Oficialul a făcut referire la susținerea majoră acordată în prezent de București obținerii statutului de țară candidată la aderare și procesului de integrare europeană a Rep. Moldova, dar și pentru a face față impactului războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
”România ne-a susținut până în pânzele albe și a convins și Franța și alte state din UE să ne acorde acest statut de țară candidată la aderare la UE. România a fost prima țară care ne-a oferit și păcură gratis pentru a încălzi casele noastre, ulterior și gaz natural pentru a menține echilibru în sistemul nostru gazifer, în toamnă ne-a oferit și energie electrică. Vreau să accentuez ca cetățenii noștri să înțeleagă că gazul din surse alternative nu vine prin aer. Gazul avenit prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care a fost construită cu asistența României, și datorită ei suntem mai autonomi, mai independenți în raport cu șantajele care în permanență din partea Federației Ruse”, a declarat ambasadorul.
În cadrul interviului, Victor Chirilă s-a referit la proiectele în desfășurare de interconectare energetică între România și Rep. Moldova, dar și cele de infrastructură, precum reabilitarea și construcția de poduri peste Prut. În acest contex, ambasadorul anunțat că autoritățile de la Chișinău și București discută despre construcția unei noi căi ferate, cu ecartament european, între România, Rep. Moldova și Ucraina. Linia ferată ar urma să lege orașele Pașcani, Iași, Chișinău și Odesa.
Potrivit ambasadorului Victor Chirilă importanța interconectărilor cu România a fost înțeleasă de către toate guvernările de la Chișinău, dar au fost sabotate premeditat pentru că nu s-a dorit ruperea Rep. Moldova de spațiul ex-sovietic.