MALURI DE PRUT | ”Sunt de ajuns”, noul album lansat de Tania Cergă și Andrei Glavan. Povestea unei călătorii către libertate și renaștere, iubire și acceptare de sine (Audio)

  • 04 Iunie 08:33
0%
00:00:00
00:00:00

”Sunt de ajuns” este numele ultimului album semnat de Tania Cergă și Andrei Glavan, lansat recent la Chișinău în cadrul unui concert organizat în curtea Centrului Expozițional Artcor.

Textele pieselor, pline de metafore, sunt o profundă declarație de iubire și acceptare de sine. Spun povestea unei călătorii în care reușim să reducem la tăcere vocile și criticile distructive din exterior care au însoțit copilul din noi, până am ajuns să ne acceptăm și iubim așa cum suntem, să înțelegem că suntem de ajuns…  

Empatia este o sursă importantă de energie creatoare pentru interpreta și autoarea Tania Cergă:

”Cred că multe dintre piesele de pe noul album, în mare parte, sunt despre noi, despre poveștile noastre. Eu foarte des mă găsesc într-o formă de observare a lumii. Empatizez mult cu ceea ce trebuie dar și cu ceea ce nu trebuie, din păcate. Uneori pot empatiza și cu o furnică care șchioapătă și eu stau și mă gândesc, săraca, acuș o să moară. Ieri, de exemplu, am deschis geamul, că e cald afară, și au intrat în casă furnici din cele cu aripi. Și mie mi-e milă să le omor. La un miez de noapte, Andrei mă întreabă ce fac. Dar eu am apucat o furnică de o aripioară și am mers să o duc afară. Nu știu dacă e foarte necesară această activitate a mea… Dar foarte des mă uit la alți oameni, ascult alte istorii… Uneori, când un om îmi povestește ceva despre viața lui, poate pe el nu atât de mult îl afectează, dar eu merg în starea maximă de emoție, după care totul, împreună cu tot ce simt eu se așază în muzica pe care o scriu”.

MALURI DE PRUT | ”Sunt de ajuns”, noul album lansat de Tania Cergă și Andrei Glavan. Povestea unei călătorii către libertate și renaștere, iubire și acceptare de sine (Audio)

Andrei Glavan, partenerul de viață și profesional al Taniei Cergă, dar și susținătorul și admiratorul cel mai mare al creației sale, ne-a mărturisit puțin din luptele sale interioare când vine vorba de piesele artistei:

„Mie mereu îmi este greu după ce Tania scrie o piesă, pentru că eu nimeresc în zona în care mă tem să îi stric cântecul cu producția mea. Și încep să intru în panică, deși toate instrumentele mi-s clare. Eu încerc să mă aliniez la viziunea și simțurile ei, dar nu pot să fiu în proporție de 100 de procente ea. Asta mă panichează tare mult. Mă tem să jonglez cu volumele, să nu fie prea tare, și să nu pot să scot anumite cuvinte în evidență, sau le acopăr pe altele… Oricum, e o călătorie foarte frumoasă pentru că asta îmi dă și mie anumite căutări.”

Dincolo de mesajele despre libertate, despre puterea oamenilor de renaștere, unele melodii de pe albumul ”Sunt de ajuns” reflectă și preocupări ce țin de sănătatea mentală, un subiect încă destul de tabuizat în Rep. Moldova, potrivit lui Andrei Glavan. Una din melodii poartă numele de ”Atac de panică”.

”Eu cred că încă și bullying se face pe acest subiect. Eu aș sugera părinților să învețe să își asculte copiii. Pentru că ei adesea vorbesc, dar noi, ca părinți în goana aceasta de a reuși nu îi prea auzim. Cred că unul din secretele mari spre echilibru este ca părintele să își acorde timp pentru a-și asculta și a se conecta cu propriul copil. Așa cum le recomandă copiilor să nu stea în telefon, așa să nu stea ei în lucru dar să petreacă 10 minute pentru a afla cum se simt și ce se întâmplă în viața copiilor lor. Oricum traume vor avea, că ele se întâmplă oricum, dar ele vor fi diminuate, iar ei vor crește adulți care vor avea instrumente de a le gestiona. Noi suntem crescuți din păcate fără aceste instrumente. Suntem aruncați în mare așa, fără un picior, fără o mână. Du-te și te descurcă”, mărturisește Andrei Glavan.

”Din păcate nu știm adesea ce să facem cu aceste emoții care ne încurcă să înflorim, să alegem ceea ce iubim să facem, indiferent dacă e vorba despre locul de muncă sau că e o pasiune. Sunt multe, multe  blocaje care ne încurcă să trăim frumos. Cred că de asta multă lume spune că abia după 40 de ani începi să… Pentru că tu scapi câte un pic, pe multe le accepți, de gânduri despre tine, situații… Înțelegi că ele sunt normale și abia atunci începi să te deschizi.. Dar dacă copilul ar crește mai liber, mai acceptat, mai înțeles, probabil s-ar întâmpla aceste schimbări și ar avea o viață mai fericită, de tânăr”, spune Tania Cergă.

MALURI DE PRUT | ”Sunt de ajuns”, noul album lansat de Tania Cergă și Andrei Glavan. Povestea unei călătorii către libertate și renaștere, iubire și acceptare de sine (Audio)

Următorul concert, la o scară mult mai largă, Tania Cergă și Andrei Glavan îl planifică, la Chișinău,  pentru luna august.

De asemenea, își propun să ajungă cu concerte și în România, unde sunt cei mai mulți urmăritori ai creației lor, pe rețelele sociale.

”Vă așteptăm la concertul din august. Vrem să vină foarte multă lume, să împărtășim mesajele noastre care sunt bune pentru minte și suflet, ca să avem cât mai mulă lume mai fericită și mai împăcată cu sine”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,74
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Sat
26
Sun
28
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Arhivă Radio Chișinău