MALURI DE PRUT | Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea spațiului informațional: Cetățenii Rep. Moldova nu trebuie să se certe pentru voturi. Să rămânem uniți, Federația Rusă nu poate lupta cu unitatea!” (Audio)

  • 22 Octombrie 14:28
0%
00:00:00
00:00:00

Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Rep. Moldova, ar putea fi și mai murdară și mai marcată de dezinformări, avertizează experta WhatchDog de la Chișinpău, Rodica Pârgari. Ea face apel la unitate și consolidarea societății în fața pericolului și amenințărilor din partea Federației Ruse.

Este imperios ca Rep. Moldova să rămână pe calea democratică, de partea lumii civilizate, avertizează experta WhatchDog, Rodica Pârgari. O țară cu lideri pro-ruși la Chișinău ar fi o mare dezamăgire și o tragedie pentru Ucraina și pentru viitorul de democratic al Rep. Moldova,  subliniază Rodica Pârgari în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

„În Ucraina oamenii luptă cu viața lor ca să fie liberi, iar noi pentru democrație.  Ar o mare dezamăgire și un mare eșec ca Ucraina să aibă pericolul unei Moldove pro ruse din spate. Ar fi o tragedie pentru noi toți. Trebuie să facem tot posibilul ca să evităm acest lucru, în primul rând de dragul nostru, de dragul democrației. Să arătăm că nu vrem să fim de partea agresorului. Și oamenii trebuie să înțeleagă asta, că un candidat pro rus este un candidat pro agresiune. Este de neimaginat într-o societate democratică”, a spus Rodica Pîrgari.

Unificarea societății reprezintă cea mai puternică armă în fața Federației Ruse, consideră experta care anticipează o campanie pentru turul doi al alegerilor prezidențiale și mai impregnată de falsuri și dezinformare. Rodica Pîrgari a venit cu un îndemn către cetățenii Rep. Moldova din țară și din străinătate să nu se certe pe felul în care s-a votat ci să se discute și să explice mai mult despre falsuri, oamenilor vulnerabili la propagandă:

„Să nu se certe pentru voturi pentru că alegerile se termină dar noi în continuare trăim pe aceeași bucățică de pământ. Diasporă, din diferite țări, să nu se supere pe cei din Moldova că au votat cum au votat. Noi trebuie să rămânem uniți pentru că Federația Rusă nu poate lupta cu unitatea. Trebuie să vorbim cu prietenii, cu rudele, pe o notă foarte calmă despre neregulile, dezinformările, manipulările, minciunile pe care le auzim și trebuie să le demascăm. Oamenii trebuie să fie vigilenți. În următoarele două săptămâni ne așteaptă o luptă foarte grea. De asta depinde cum va arăta Moldova mai departe, de asta depinde, probabil, și cum vor trece și alegerile parlamentare de anul viitor”, a precizat Rodica Pîrgari.

Amintim că cetățenii Rep. Moldova au votat duminică 20 octombrie prin referendum modificarea Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană. Totodată președinta în exercițiu Maia Sandu cu peste 42% din voturile exprimate și candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo cu 26 la sută din sufragii se vor confrunta în turul doi de scrutin care va avea loc pe 3 noiembrie. 

Alegerile au avut loc pe fundalul unor ingerințe fără precedent ale Federației Ruse în procesul electoral din Rep. Moldova semnalate atât de autoritățile și experții internaționali care au monitorizat desfășurarea alegerilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
10
Arhivă Radio Chișinău