MALURI DE PRUT | Robert Lupițu: Faptul că România și R. Moldova, deși legate istoric, practică un joc corect, ca două state suverane, este cel mai bun răspuns la încercările de a confisca orice fel de agendă și a o transpune în curente revizioniste

  • 16 Octombrie 2023 11:02
0%
00:00:00
00:00:00

Marți, 17 octombrie, Rep. Moldova găzduiește cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin creată la inițiativa României, Franței și Germaniei pentru a face față crizelor generate de războiul Rusiei în Ucraina. Șefii diplomațiilor din cele trei țări fondatoare, precum și oficiali, reprezentanți din organizații internaționale și financiare din 30 de țări vor participa la eveniment.

În cadrul reunii va fi trecut în revistă progresul și felul în care s-a materializat sprijinul în mai multe domenii vulnerabile în Rep. Moldova, potrivit expertului în relații internaționale, Robert Lupițu, redactor-șef la caleaeuropeană.ro: 

„Este vorba despre grupul de lucru pe: dimensiunea umanitară, pentru că Rep. Moldava este principalul stat din afara UE care se confruntă cu afluxul de refugiați din Ucraina; sprijinirea securității energetice; lupta împotriva corupției, o temă importantă inclusiv din perspectiva capitolului de negociere pe justiție și afaceri interne la nivelul UE. În proiectul Strategiei Naționale prezentat recent de președinta Maia Sandu a l-a prezentat recent a spus că acțiunile și politica agresiva a Rusiei împotriva Ucrainei și corupția înrădăcinată reprezintă principalele amenințări la adresa amenințări la adresa securității Rep. Moldova. O altă componentă foarte importantă este managementul frontierelor, pentru că Rep. Moldova ar putea sau nu să devină stat de graniță al Uniunii Europene. 

Cred că este foarte important să vedem la această ediție a Platformă de Sprijin ce forme de angajament financiar s-au concretizat până acum pentru Rep. Moldova, ce beneficii au adus aceste fonduri și ce urmează pentru că vine o iarnă potențial complicată și Rep. Moldova are nevoie de sprijin”, a spus Lupițu.

Robert Lupițu face  trimitere la sprijinul pe care Rep. Moldova îl primește din partea României, principalul avocat al cauzei aderării țării noastre la Uniunea Europeană:

„Fără a diminua din importanța sprijinului pentru Ucraina, pe care toate statele UE îl oferă, mai ales cele de graniță, foarte probabil, nici un stat din afara Uniunii Europene care aspiră să adere, nu are un partener și o voce atât de naturală precum este vocea României pentru Rep. Moldova. Acest lucru se vede și de la București și de la Chișinău, că există o simbioză. Rep. Moldova are o reprezentare a intereselor și la nivelul Parlamentului European, este o situație privilegiată, deloc întâmplătoare. Ne leagă o istorie comună, cauze comune, tradiții, limba, cultura comună. Susținerea pe care România o oferă Rep. Moldova este complet dezinteresată, un obiectiv major de politică externă.

Dincolo de triada României, ultra consacrată - parteneriatul strategic cu Statele Unite, apartenența la UE și NATO și creșterea influenței României în aceste organizații, Rep. Moldova este o prioritate strategică de prim rang”, a menționat acesta.

În ceea ce privește dezideratul revenirii Rep. Moldova la România, este nevoie să se îndeplinească o serie de criterii simultane, susține Robert Lupițu.

„Dorință populară de ambele părți, ea să fie măsurată concret, să existe apoi, în baza acestei dorințe populare lideri care să își asume acest obiectiv. După ce se întrunesc aceste condiții să existe un proiect prin care un astfel de demers să poate fi înfăptuit respectând dreptul internațional, ceea ce și Rep. Moldova și România și-au asumat la nivel prin angajamentele lor de state suverane.

La acest moment este foarte important să ne concentrăm pe susținerea Rep. Moldova ca ea să fie cât mai bine pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană.  Să încercăm ca orice temă, oricât de nobilă ar fi ea, să nu o lăsăm pradă unor forme de extremism, manipulare care încearcă să modifice istoria după bunul plac.

Nu trebuie să oferim muniție celor care gândesc revizionist, ci să fim de partea corectă a istoriei.

Faptul că România și Rep. Moldova, deși aflate în această nobilă legătură istorică, practică un joc corect, ca două state suverane, prietene este cel mai bun răspuns la încercările de a confisca orice fel de agendă și de a o transpune în curente revizioniste cu care noi nu trebuie să ne asociem”, a remarcat Robert Lupițu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău