MALURI DE PRUT | Profesorul Ion Mărgineanu și Unirea: Relațiile între noi sunt legate prin fire de viață, prin celulele întregii noastre ființe

  • 27 Noiembrie 2023 15:34
0%
00:00:00
00:00:00

La cinci ani după ce a parcurs pe jos, la aproape 80 de ani împliniți atunci, peste 500 de kilometri distanța de la Bălți la Alba Iulia, profesorul Ion Mărgineanu, repetă călătoria. De această dată va duce în cetatea-simbol, mostre din ”Drumul Unirii ” pe care l-a realizat din dragoste pentru România dar și pentru a oferi în dar prietenilor făcuți pe parcursul călătoriei câte un exemplar din jurnalul său de călătorie, ”Traseul Centenarului Marii Uniri”, după cum a mărturisit el în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

Luni, 27 noiembrie, profesorul Ion Mărgineanu, semnatar al Declarației de Independență și deputat în primul Parlament de la Chișinău, pornește din nou spre Alba Iulia, cetatea-simbol a Marii Uniri de la 1918. De această dată cu mașina, dar cu același mesaj de iubire al basarabenilor față de România:

Este o idee grozavă să reluăm tema aceasta de sărbătorire a evenimentelor Marii Uniri. Am o datorie sfântă. Cu mine s-au comportat pe drum mai mult decât cu un conațional, mai mult decât cu un oaspete pe teritoriul României. Aceasta este datoria mea: să duc mesajul că și noi basarabenii vrem Unirea, și pe noi ne interesează. Oamenii care se gândesc nu numai la burta lor, dar și la copii lor, la buneii și străbunei numaidecât sunt afectați de realitatea aceasta a neamului, a istoriei, a adevărului” a menționat Ion Mărgineanu.

MALURI DE PRUT |  Profesorul Ion Mărgineanu și Unirea: Relațiile între noi sunt legate prin fire de viață, prin celulele întregii noastre ființe

Profesorul Ion Mărgineanu, în vârstă de 82 de ani, va duce în Muzeul Unirii de la Alba Iulia un exemplar din jurnalul călătoriei sale: ”Traseul Centenarului Marii Uniri” .

„În Muzeu Unirii de la Alba Iulia mai sunt de asemenea documente duse de basarabeni la 1918 acolo. Am vrut să se știe că și la aniversarea de 100 de ani, noi nu am fost indiferenți față de procesul Unirii. Am vrut să spun oamenilor că relațiile între cele două maluri de Prut sunt legate prin fire de viață, prin celulele întregii ființe ale existenței noastre. Atunci eu am pornit pe acest drum dintr-o dragoste mare de Țară”, a mai precizat acesta.

Amintim că în noiembrie  2018, profesorul Ion Mărgineanu, originar din localitatea Fundurii Vechi, județul Bălți, a parcurs pe jos, timp de o lună,  distanța de la Bălți la Alba Iulia unde a participat la manifestările organizate cu ocazia centenarului Marii Uniri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău