MALURI DE PRUT | „Prieteni dragi” - un album cu melodii de suflet sau povestea unei Mici Uniri între Chișinău și Giurgiu (Audio)

  • 08 August 12:37
0%
00:00:00
00:00:00

Compozitorul, textierul, chitaristul și interpretul Victor Buruiană, membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, realizatorul emisiunilor „Fonograful de miercuri și de vineri” de la Radio Chișinău, a lansat anul acesta noul său album - „Prieteni dragi”. Cele 12 melodii incluse în acest album sunt un omagiu adus oamenilor dragi din viața sa, care s-au stins de-a lungul vremii dar care au lăsat în urmă amintiri frumoase. Sunt oameni de cultură care au luptat pentru adevărul istoric și valorile naționale în spațiul dintre Prut și Nistru precum Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Iurie Sadovnic, Andrei Vartic.

„Grigore Vieru era un om pe cât de profund, pe atât de copil. La un concert pe care l-am avut împreună cu Grigore Vieru la Timișoara, am primit o mașină plină de flori. În camera de hotel nu mai aveam pe ce le pune. Erau peste tot, pe jos, pe mese, peste tot. Nu puteam dormi din cauza mirosului.

Am avut atunci opt spectacole în două zile. Parcurgând Timișoara pe jos, Grigore Vieru era pur și simplu oprit în stradă, acest lucru m-a impresionat foarte mult, că, fiind la peste 900 de km distanță, lumea îl recunoștea. Îi spuneau că poeziile sale din „Albinuța” sunt știute toate de copii lor.

Am văzut atunci, la acele spectacole, o dragoste imensă a timișorenilor pentru basarabeni”, a spus Victor Buruiană în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

La fel cum au mers și interpreții Ion și Doina Aldea Teodorovici, în 1992, tot așa și Victor Buruiană a mers să le cânte pe front celor care apărau integritatea teritorială a țării în războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova.

„Cei cu care mă întâlneam acolo pe front - soldații și ofițerii noștri -, plângeau și spuneau că trădarea este la Chișinău. Că ei își pierd prietenii în luptă, dar sunt forțați să se retragă de pe teritoriile eliberate doar pentru că așa erau înțelegerile politice. Acest război nu s-a încheiat, noi în continuare suntem în război cu Rusia”, susține Victor Buruiană.

Jumătate din melodiile incluse în albumul „Prieteni dragi” sunt interpretate de Mihaela Stoica din Giurgiu, România. Cei doi s-a cunoscut în cadrul Festivalului „UnFolk” de la Ungheni.

E foarte greu să aleg o melodie preferată din cele șase de pe acest album pe care le interpretez, însă foarte mult mi-a pătruns în suflet „Vis vegetal” și piesa „Să mă ierți”” – a declarat la Radio Chișinău, interpreta Mihaela Stoica.

Mihaela Stoica  a transmis un mesaj pentru radio ascultătorii din Republica Moldova: Să fim români în adevăratul sens al cuvântului și să fim uniți! Îi iubesc și îmi doresc să fim uniți și să fim aceeași Țară!”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Tue
22
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău