MALURI DE PRUT | Nicolae Negru, autorul volumului „O progenitură dușmană”: „Politicile de deznaționalizare din timpul ocupației sovietice asupra românilor basarabeni nu sunt o etapă depășită” (Audio)

  • 05 Septembrie 08:05
0%
00:00:00
00:00:00

Războiul din Ucraina și crimele comise de regimul lui Putin asupra populației civile din statul vecin, demonstrează că deportările și politicile de decimare și deznaționalizare instrumentate în timpul ocupației sovietică asupra românilor basarabeni, nu sunt o etapă depășită, spune scriitorul, editorialistul și analistul politic Nicolae Negru. Comentariile au fost făcute în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău. Nicolae Negru a vorbit despre volumul autobiografic „O progenitură dușmană”, lansat recent a Chișinău, în cadrul Bookfest 2024, transmite Radio Chișinău.

„O progenitură dușmană”, apărută la Editura ARC, este o carte care adună amintirile din copilăria siberiană a lui Nicolae Negru, deportat de regimul sovietic, în aprilie, 1951 împreună cu întreaga familie în taigaua siberiană. Chiar dacă face trimitere la condițiile inumane, la limita supraviețuirii, în care au fost trimiși în vagoane pentru vite și abandonați să se descurce în cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei, la fel ca mii de alte familii basarabene, autorul a reușit să expună într-un mod obiectiv cele întâmplate, evitând emoțiile și sentimentele.

„În primul rând, e de aceea că privim lucrurile de la distanță, iar de  la distanță emoțiile se sting  și rămân doar faptele în sine. În alt doilea rând, mie îmi displac lamentările. Eu vreau să mă consider un luptător, un om care rezistă, nu unul care plânge. De multe ori ne dedăm acestei plăceri. Există o asemenea plăcere a plânsului, dar asta  cred eu, ne scade într-un fel din demnitate, dacă plângem și nu întreprindem nimic. La plâns se rezumă totul ce putem face. Unul din scopurile mele a fost să fac această legătură între generații. Pentru că vine o generație care nici nu își poate imagina ce au trăit predecesorii lor. De aceea cred că dacă mai adăugam acolo sentimente, lacrimi  impactul era să fie mai slab decât  atunci când expui doar faptele”, a spus Nicolae Negru. 

Politicile armatei și administrațiilor rusești care ocupă teritorii în Ucraina sunt similare celor aplicate de regimul sovietic în Basarabia, spune Nicolae Negru.

Ei vin în localitățile ucrainene cu anumite liste , ucid anumiți oameni, exact ca în 1940 când au venit aici și majoritatea elitei, cei care nu au reușit să se refugieze în România, a fost decimată. Ei pur și simplu îi împușcau în subsoluri, îi aruncau în gropile cu var și cu asta s-a terminat. Ai fost notar sau membru într-un partid, gata erai considerat criminal în fața puterii sovietice. Exact așa acum e în Ucraina, dacă ai afișat steagul ucrainean, dacă te consideri patriot ucrainean, gata nu ești bun. Se spune de la televiziunea centrală de la Moscova,  că trebuie uciși cinci milioane de oameni ca să dispară această conștiință ucraineană”, a afirmat Nicolae Negru. 

Pentru că Rusia nu și-a asumat trecutul și greșelile din perioada sovietică, recurge și în prezent la aceleași crime împotriva umanității în Ucraina, mai spune analistul Nicolae Negru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
17,18
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Mon
18
Tue
21
Wed
17
Thu
19
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău