Maluri de Prut | Muntenii din Drajna dau o mână de ajutor la reabilitarea unui parc istoric din Republica Moldova
-
06 Iunie 2017 17:43
Parcul central din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, va fi renovat cu sprijin financiar oferit de locuitorii unei comune din România.
La sfârșitul lunii mai, consilierii comunei Drajna, județul Prahova, au decis să ofere primăriei Chișcăreni un ajutor financiar în valoare de 4.450 de euro. Banii vor fi folosiți, potrivit primarului satului Chișcăreni, Silvia Țurcanu, pentru lucrările de reabilitare a parcului din centrul localității, situat pe fosta Grădină Boierească a mareșalului Nicolae Casso (un aprig naționalist român, care a încercat în 1863 să provoace o răscoală în Basarabia pentru a o scăpa de ocupația rusească).
Prietenia între locuitorii comunelor situate de o parte și alta a râului Prut a început acum șapte ani, cu o primă vizită efectuată de primarul Silvia Țurcanu, la Drajna. De atunci, s-au vizitat reciproc la festivaluri și diferite evenimente culturale, s-au înfrățit, iar acum câteva zile consiliul comunei de aproximativ cinci mii de locuitori, a decis să ofere un sprijin financiar fraților din Republica Moldova.
”Pentru noi este foarte importantă această sumă. Acești bani vor fi folosiți pentru amenajarea aleii centrale din parc situat pe fosta moșie a boierului Nicolae Casso, un mare iubitor de românism, aflat în fruntea mișcării de eliberare națională din Basarabia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”, a declarat Silvia Țurcanu.
În perioada vieții lui Casso, la Chișcăreni a fost construit cel mai frumos conac din Basarabia, șters de pe fața pământului în perioada revoluției bolșevice. Acum noi am pornit lucrările de reabilitare a acestui parc care în câțiva ani urmează să arate ca pe timpul boierului Nicolae Casso” susține primarul Silvia Țurcanu.
Aflată la cel de-al treilea mandat de primar, Silvia Țurcanu scria la întoarcerea din deplasarea în România și participarea la ședința solemnă a consiliului local Drajna cât și la zilele comunei:
”Ne-am simțit extraordinar de bine la Drajna, am comunicat cu locuitorii, am cântat și am dansat, am dialogat cu marele artiste ale României, Irina Loghin și Maria Dragomiroiu.
Vorbim aceeași limbă, purtăm același costum național, avem aceeași bucătărie națională, dar suntem despărțiți de o vamă nedreaptă. Chem și pe alți primari din R.Moldova să se înfrățească cu localități din Romania, să organizeze călătorii pentru cetățeni. Doar așa putem schimba lucrurile în mai bine !!!”
Comunele Chișcăreni, raionul Sângerei și Drajna, județul Prahova, s-au înfrățit în toamna anului 2013, iar de atunci oameni din cele două localități s-au vizitat reciproc în repetate rânduri, cu diferite ocazii, potrivit lui Marin Văcărelu, directorul Căminului Cultural Drajna și persoană de legătură între cele două primării.
”Pentru mine Moldova începe și se termină cu Chișcăreni. Am fost și la Chișinău, am trecut și prin alte localități, dar la Chișcăreni am trăit cu oamenii și am văzut modul lor de viață, cum ne primiți. Sunt niște oameni deosebiți și cred ca număr de locuitori e cam același cu Drajna. Multe lucruri sunt asemănătoare și poate și acest fapt a făcut ca relațiile să continue, nu a fost așa, doar o dragoste de moment. Am fost, ne-am vizitat, și gata. Acum, ne-am propus să depășim faza numai să mergem să cântăm, să dansăm, ei la noi și noi la ei, și să îi ajutăm și financiar. Poate vom reuși să găsim și vreun agent economic care să poată să meargă acolo să facă ceva”, a declarat pentru Radio Chișinău, Marin Văcărelu.
Cu un buget total de 24 mii de dolari, dintre care 20 de mii oferiți sub formă de grant de Guvernul Elveției, proiectul de reabilitare a parcului central din Chișcăreni prevede amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unui teren de sport, iluminare și instalarea tehnicii de supraveghere video, plantare de arbori și arbuști și construcția unui gard.