Maluri de Prut | Mișcarea de eliberare națională - o nouă întâlnire de suflet la Piatra Neamț, cu Nicolae Negru și Leontina Vatamanu
-
20 Februarie 2018 12:28
„Mișcarea de eliberare națională în Basarabia – istoria zbuciumată a revenirii la valorile strămoșești în stânga Prutului“ a fost tema celei de a șaptea dezbateri organizată la Piatra Neamț de Radio România Chișinău și Biblioteca Județeană G.T.Kirileanu în cadrul proiectului cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”.
Dezbaterea a fost susținută de către publicistul și editorialistul Nicolae Negru, participant al Mișcării de Eliberare, membru al Uniunii Scriitorilor și Jurnaliștilor din România, și regizoarea Leontina Vatamanu, fiica regretatului poet Ion Vatamanu.
Mișcarea de Eliberare a fost o surpriză neplăcută pentru autoritățile sovietice iar rolul cel mai important le-a revenit oamenilor de cultură, scriitorilor și poeților care au folosit la sfârșitul anilor 80 toată notorietatea și autoritatea câștigată în fața maselor, a amintit, în discursul său, publicistul Nicolae Negru.
”Nu cred că exista cineva care înainte de 89 să nu fi auzit de Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari. Vă imaginați, această autoritate, câștigată pe parcrusul a zeci de ani, au pus-o în sprijinul acestei Mișcări de Eliberare Națională. Dacă ei ar fi manifestat lașitate, dacă nu ar fi fost patrioți în adevăratul sens al cuvântului, nu se reușea ceea ce s-a reușit. Deigur, putem să regretăm că nu ne mișcăm cu viteza cu care unii sperau... Chiar eu credeam că e suficient să le spui oamenilor și li se deschid ochii și dintr-o dată ne unim cu România. Dar nu s-a întâmplat asta. Totuțși trebuie să recunoaștem că încet încet totuși ne milcăm înainte. Tot mai mulți primari și consilieri locali proclamă unirea localităților lor cu România. Desigur, e o declarație simbolică însă, așa-zișii stataliști, oamenii Moscovei încep a simți că le fuge pământul de sub picioare, reacționaează foarte bolnăvicios”
Născut în 1948, în localitatea Ciutulești, raionul Florești publicistul Nicolae Negru a fost deportat la vârsta de 2 ani jumătate împreună cu părinții și alți doi frați în Siberia. Al patrulea frate, istoricul Gheorghe Negru, s-a născut în regiunea Tomsk.
Regizoarea Leontina Vatamanu, fiica poetului, publicistului și savantului Ion Vatamanu, unul din liderii Mișcării de Eliberare Națională a elogiat memoria politicanului și a celor care au luptat pentru revenirea la adevărul istoric, proiectând câteva fragmente din filmele documentare ”SÂRMAna de pe Prut”, ”Dor de Ion Vatamanu” și ”Te iubesc Ion și Doina”.
”După mine, Mișcarea de Eliberare a fost perioada de vîrf și de maximă intensitate, perioada cea mai frumoasă în care ne-am solidarizat în jurul unor idealuri naționale și am avut niște fruntași asemenea personalități integre, oameni curajoși, lucizi, oameni care puteau să adune în jurul acestor idei oamenii, să le insufle încredere. Sp le insufle că pot construi o țară frumoasă. Din păcate mulți dintre ei au pătimit, au făcut mari sacrificii. Acest război din 1992 de pe Nistru a fost o palmă, un răspuns la acest avânt de Mișcare Națională. Ni s-a pus călușul pentru că am îndrăznit să ne opunem, să ne rupem, să ne considerăm independenți și liberi. Și Grigore Vieru a pătimit, și Dumitru Matcovschi, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Nicolae Costin, Lidia Istrate, au plătit un preț mult prea dur pentru faptul că s-au implicat în această mișcare de Renaștere Națională” a menționat, în discursul său Leontina Vatamanu.
Leontina Vatamanu este fiica cea mai mică a regretatului poet, savant și om politic Ion Vatamanu. Mama ei, Elena Vatamanu, cunoscută traducătoare, este fiica scriitorului basarabean Mihail Curecheru, deportat în Siberia și decedat, în 1943, într-un lagăr din Taișet. Este autoare a peste 15 documentare cu tematică patriotică.
Mișcarea de eliberare națională din stânga Prutului de la mijlocul anilor 80 ai secolului trecut a fost o mișcare de emancipare și rupere de trecutul sovietic al românilor basarabeni dintre Prut și Nistru.
La întrunire au participat reprezentanții ai autorităților locale nemțene dar și de la București. Radu Cosma, șeful Serviciului „Comunități istorice” din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni a ținut o comunicare privind oportunitățile de finanțare prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a unor proiecte educaționale și culturale comune destinate românilor din afara granițelor.
„Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ este un proiect cultural desfășurat de Radio România Chișinău și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț la Piatra Neamț ce presupune organizarea unor activități cultural-educative, precum și de documentare și informare, întruniri de tip dezbatere cu invitați speciali din stânga Prutului pe teme precum învățământul în limba română din Transnistria, foametea și deportările din Basarabia, presa și libertatea de exprimare în Republica Moldova, literatura basarabeană în perioada sovietică, relațiile economice, sociale și culturale dintre cele două maluri de Prut. Susținător al proiectului este omul de afaceri nemțean Vasile Ouatu, cetățean de onoare al municipiului Orhei, cunoscut ca un apărător al cauzei basarabene și apropierii celor două maluri de Prut.