MALURI DE PRUT | Mihai Isac: Nu poți să faci unificarea cu Uniunea Europeană fără să iei în considerare România (Audio)

  • 11 Martie 13:54
0%
00:00:00
00:00:00

Susținerea Republicii Moldova este unul din principalele dosare de politică externă al României asupra căruia nu există divergente de opinie din partea partidelor politice din România, spune expertul de politică externă Mihai Isac. El a declarat în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău că vehicularea ideii de integrare europeană fără România este un concept fals, combătut nu doar de moștenirea istorică comună și de faptul că suntem același popor ci, și de geografie.

Săptămâna aceasta România dă start procesului electoral pentru alegerile locale și europarlamentare comasate, care vor avea loc la 9 iunie. Alegerile din România ar urma să reconfirme sprijinul de care se bucură Rep. Moldova, indiferent de cine este la putere, spune expertul pe politică externă, Mihai Isac.

”Republica Moldova este cam singurul dosar important de politică externă, în afara alianțelor strategice cu SUA, unde toate partidele importante din România au căzut de acord. Pe alte teme mai există opinii diferite, discrepanțe, când vine vorba despre susținerea Rep. Moldova, vedem acest șir de vizite aproape săptămânale, la nivel foarte înalt. Acest interes arătat de principalele partide politice din România pentru electoratul din Rep. Moldova este un semnal de maturitate politică.

Electoratul din Rep. Moldova devine practic parte a acestui spațiu electoral unificat. În acest sens vedem aceste contacte dese dintre administrațiile locale din România și cele din Rep. Moldova, intenția de creare a unui spațiu informațional comun, Radio România Chișinău fiind un actor important în acest sens, vedem acest schimb de experiență politică și de afaceri între cele două maluri de Prut”, a spus Mihai Isac.

MALURI DE PRUT | Mihai Isac: Nu poți să faci unificarea cu Uniunea Europeană fără să iei în considerare România (Audio)

Rolul României în procesul de integrare europeană al Rep. Moldova este unul esențial, a subliniat expertul.

”Integrarea europeană a Rep. Moldova se poate face doar printr-o bună colaborare cu România. când vorbim despre racordarea la sistemul energetic, sau altceva, de fapt vorbim despre racordarea la sistemul energetic românesc, și după aceea european.Sunt anumite medii politice la Chișinău care visează integrarea fără România. este un concept fals, combătut nu doar de moștenirea noastră istorică comună și de faptul că suntem același popor, este combătută și de geografie. Nu poți să faci unificarea cu Uniunea Europeană fără să iei în considerare România”, a declarat Mihai Isac.

Folosită de către Federația Rusă drept câmp de bătălie pentru aplicarea diferitelor tactici de război hibrid, populația Rep. Moldova trebuie să dea dovadă de maturitate politică atunci când va fi chemată la urne, pentru a permite rămânerea la putere a forțelor pro-europene, avertizează expertul.

”Orice segment din viața din Rep. Moldova este sub amenințarea Federației Ruse. Vorbim de contingentul militar rus de ocupație din estul țării, contingentul militar în sutană reprezentat de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, instrumentalizarea acestor elemente criminale care împreună cu oameni ai unor oligarhi fugari pe malul Mediteranei pregătesc acțiuni de destabilizare. Toate acestea fac parte dintr-o strategie foarte bine gândită de tensiune permanentă care să nu permită autorităților Rep. Moldova să treacă la acțiuni mai importante pentru populație, precum reformele ”.

Emisiunea integrală „Maluri de Prut” poate fi ascultată, în reluare, astăzi după știrile de la ora 17.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău