MALURI DE PRUT | Marian Preda, rectorul Universității București: Noi nu ne putem reuni cu adevărat decât sub umbrela Uniunii Europene (Audio)
-
29 Aprilie 15:41
Tendințele de romanțare a perioadei totalitare comuniste și sovietice, care pot fi identificate uneori chiar și în rândul unor tineri, care nu au apucat deloc acea perioadă, se datorează necunoașterii și a unei ignoranțe la nivel general, avertizează profesorul universitar Marian Preda. Școala, elitele intelectuale și cele din domeniul cinematografiei trebuie să își unească eforturile în a crea conținut istoric, filme documentare, să înființeze muzee ale totalitarismului pentru a explica copiilor ce a însemnat regimul totalitar pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, susține profesorul Marian Preda.
Drumul Rep. Moldova spre Uniunea Europeană este mai plin de obstacole decât cel al României. În România a existat o voință populară de peste 75 la sută pentru aderare, nu a avut forțe politice puternic eurosceptice, spune profesorul Marian Preda, rectorul Universității București, invitat în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”, de la Radio Chișinău.
”În România nu existau forțe puternice împotriva aderării la Uniunea Europeană. România s-a uitat doar spre vest în privința aceasta. Vedeți, Rusia, autoritarismul lor nu lasă țările acestea să facă ce vor ele. Așa cum au luat Crimeea și Dobașul, și acum alte regiuni ale Ucrainei. Așa țin Transnistria, din teritoriul Moldovei, prizonieră, au un cap de pod acolo, la fel și în alte foste țări sovietice. Rep. Moldova va trebui să facă o opțiune clară. Vrea în Uniunea Europeană, majoritatea populației și nu se mai uită spre Rusia, sau în ambele. În ambele nu se poate, să știți. Noi nu ne putem reuni cu adevărat decât sub umbrela Uniunii Europene. Asta a fost istoria”, susține Preda.
Pentru a ne face o idee despre cea ce înseamnă totalitarismul ne putem uita la ceea ce se întâmplă în prezent în Rusia, subliniază Marian Preda, doctor în sociologie. El face apel la unirea forțelor pentru a educa tânăra generație în materie de ce a însemnat totalitarismul.
”Multe lucruri tragice s-au întâmplat în Rusia, dar când am văzut că oameni care au iești cu o foaie albă în public, au fost duși la închisoare, mai râu de atât nu se poate. Din păcate lumea a uitat ce a însemnat, și pentru că a existat discret în stânga occidentală un anumit tip de complicitate, de tăcere și dorința de a nu accentua ororile comunismului. Dar noi trebuie toate totalitarismele să le prezentăm. Să învățăm tânără generație să separeu propaganda de adevăr. Când văd că rușii numesc drept fasciști pe toți cei care sunt împotriva lor. Mi se pare tragic. Fascismul în sine a fost o ideologie, criminală. Și atunci noi avem acest rol de-ai învăța pe tineri ce a fost comunismul, ce a însemnat fascismul, ce însemnat marii dictatori”, a continuat Preda.
Aflată sub umbrela NATO și cea a Uniunii Europene, populația României se simte mai liniștită în contextul agresiunii ruse în Ucraina, recunoaște profesorul universitar, decât cea din Rep. Moldova, spațiu care s-a aflat decenii întregi sub ocupație și a trecut prin ororile regimului totalitar sovietic.
Marian Preda este sigur că majoritatea cetățenilor Rep. Moldova va alegea drumul integrării europene, iar România va continua să ofere sprijin necondiționat în acest sens.