Maluri de Prut | Mănăstirea Petru Vodă, lăcașul sfânt închinat martirilor anticomuniști din România
-
11 Aprilie 2018 19:50
Pentru cei care aleg să își petreacă vacanta de vară în România, județul Neamț poate fi o alegere potrivită. Mănăstirea Agapia cu picturile lui Nicolae Grigorescu, Mănăstirea Văratec cu mormântul Veronicăi Micle, Cetatea Neamț, lacurile și peisajele montane, Masivul Ceahlău sunt doar câteva dintre obiectivele principale din acest județ.
Un loc cu o mare încărcătură emoțională este Mănăstirea Petru Vodă din Munții Stânișoarei, un lăcaș închinat martirilor români deținuți politici anticomuniști. Mănăstirea a fost construită în anii 90 de preotul Iustin Pârvu, fost preot de război și deținut 17 ani în închisorile comuniste din Suceava, Văcărești, Jilava, Gherla, Periprava și Aiud.
„Mănăstirea Petru Vodă, situată la altitudinea de aproximativ 900 de metri, a fost construită în anii 90 de părintele Iustin Pârvu, întors pe locurile natale după 17 ani de temniță. Începutul a fost unul anevoios, dar cu credință și anii de detenție, care putem spune că l-au călit, a reușit să facă minuni, după cum spun locuitorii zonei.
Considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, Iustin Pârvu a rămas și va fi sfântul nostru” mi-a mărturisit Bogdan Scripcaru, ghid turistic și reprezentant al Centrului de informare turistică Fărcașa, pe care l-am întâlnit în urma unei scurte vizite la mănăstire.
În cimitirul Mănăstirii Petru Vodă se află și osemintele poetului Radu Gyr, „poetul detenției politice din România” condamnat la moarte pentru o poezie și care a petrecut în închisoare aproape 20 de ani.
Dincolo de această frumoasă și simbolică mănăstire, împodobită la exterior și interior cu picturi bizantine, în zona Bicaz-Valea Muntelui, ghidul turistic Bogdan Scripcaru, recomandă celor interesați de istorie și tradițiile românești și alte obiective.
„Cele mai multe obiective turistice din zonă sunt cele religioase. Vorbim de bisericile vechi cea de la Farcașa din 1774, cea de la Poiana Teiului din 1818, Mănăstirea Durău, plus traseele montane pe Masivul Ceahlău, unitățile de cazare cu meniuri tradiționale, zile turistice la stânele din împrejurimi”.
Potrivit datelor statistice, România se află pe locul trei în topul destinațiilor de vacanță prin intermediul agențiilor de turism, ale basarabenilor, după Turcia și Bulgaria.