Maluri de Prut | Maia Morgenstern într-un recital de poezii, din creația lui Eminescu, la Piatra Neamț

  • 14 Ianuarie 2017 08:03
0%
00:00:00
00:00:00

Este  numită  ”Luceafărul de dimineață”  al României,  semnificația numelui tradus din limba germană, și reprezintă astăzi una dintre cele mai cunoscute actrițe românce la nivel internațional.

Maia Morgenstern a susținut zilele trecute la Piatra Neamț  un recital de poezie sub genericul ”Eternul Eminescu” dedicat împlinirii a 167 de ani de la nașterea marelui poet național.

Timp de o oră, în acorduri fine de pian, câteva sute de melomani s-au lăsat purtați  de vocea inegalabilei Maia Morgenstern, pe aripile liricii eminesciene.

”Vibrează ceva în mintea mea, în sufletul meu, în experiența și viața mea, atunci când mă apropii cu pași mici, și foarte timizi, de creația lui Mihai Eminescu” mărturisea actrița, la finalul recitalului.

Născută într-o familie de evrei, cu un tată originar dintr-un sat din Basarabia, astăzi parte a Ucrainei, și un bunic exterminat în lagărul de concentrare de la Auschwitz, Maia Morgenstern a vorbit despre amintirile care o leagă de Chișinău și a transmis un mesaj pentru toți ascultătorii Radio Chișinău.

”Când eram mică mergeam cu tata la familia sa. Avea rude, mătuși la Chișinău,  care mă iubeau grozav. Mă jucam cu copiii pe stradă, indiferent de limba pe care o vorbeam. Înghețata îmi plăcea foarte mult...

Basarabenilor le urez să-și iubească, cultive și să prețuiască valorile culturale moștenite. Să caute a dezvolta prin teatru, prin literatură, prin artă, prin cultură -orizontul. ”

Maia Morgenstern s-a născut la București la 1 mai 1962. A studiat la Academia de Teatru și Film, apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București (instituție pe care astăzi o conduce), după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”.

 Este cunoscută publicului mai ales pentru rolurile din filmele: “Balanța”, “Cel mai iubit dintre pământeni” sau “Patimile lui Hristos”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău