MALURI DE PRUT | Liliana Nicolae: Marele pericol de astăzi este că jurnaliștii nu mai informează, dar își dau cu părerea (Audio)

  • 12 Martie 13:10
0%
00:00:00
00:00:00

Liliana Nicolae, jurnalistă la Radio Europa FM din București, cu o experiență de aproape 30 de ani în presă, inclusiv redactoare la BBC World Service, dar și în cadrul Radio România Actualități, a fost invitata emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău. Considerată una dintre cele mai bune jurnaliste de reportaj radio din România, ea a vorbit despre cursurile pe care le predă la Chișinău, de mai bine de zece ani, în cadrul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, despre rolul și responsabilitatea presei, în special în era digitală în care trăim, dar și principalele calități pe care ar trebui să le întrunească jurnaliștii pentru a putea fi numiți astfel.

”Rolul jurnalistului este foarte clar, acela de a informa, doar că în ultima vreme lucrurile s-au amestecat și mulți jurnaliști se consideră analiști. Nu mai informează, ci își dau cu părerea. E bine să fie și astfel de oameni. Iată, după o carieră întreagă la București, Cristian Tudor Popescu este un jurnalist și un analist a cărui voce merită ascultată.

Nu poți să fii analist sau infuencer, cum se spune acum, fără să ai studii, fără să ai experiență, fără să ai o expertiză în spate. Acesta este marele pericol de astăzi. Un pericol este și faptul că jurnalistul nu înțelege ceea ce se întâmplă acolo unde merge el, ci spune ce crede el, ce îl marchează pe el.  În timp ce jurnalistul trebuie să fie de cele mai multe ori un observator. Să vadă și să spună mai departe.

Există un filtru care se cheamă bun simț și care separă lucrurile bune de lucrurile rele. Lucrurile sunt întotdeauna împărțite, nu sunt niciodată alb sau negru. Nuanțele sunt foarte importante în viețile noastre și pentru jurnaliști, în mod special. Este nevoie de multă experiență și bun simț ca să vezi și să discerni aceste nuanțe”.

Printre personajele despre care a scris și care au marcat-o, Liliana Nicolae a amintit povestea Elenei Pagu, la 86 de ani dublă campioană la marș și multiplă campioană europeană. La vârsta ei, doamna Pagu încă aleargă cinci kilometri, de trei ori pe săptămână.

Echilibrul între ceea ce vrei, ceea ce poți și ceea ce ai, dar și bucuria lucrurilor simple este filosofia de viață a doamnei Pagu.

”Să ne bucurăm de ceea ce avem. Asta e foarte important și uităm de cele mai multe ori. Ir doamna Pagu, când am cunoscut-o eu, se bucura de diminețile ei în care se ducea să alerge, când dădea de mâncare la porumbeii care-i veneau la fereastră și cu care vorbea. Îi plăcea să cânte, să asculte muzică. Se bucura de lucruri mici ”, spune Liliana Nicolae.

Petre Birău, un fost cioban  dintr-o localitate din Valea Jiului, este un alt personaj care i-a rămas întipărit în memorie:

”A fost miner, apoi cioban, apoi a făcut facultatea și a devenit profesor de desen și pictor. A colindat apoi toată lumea. A ajuns să vadă Parisul, Londra, Amsterdamul. A călătorit peste tot, până a ajuns să îi învețe pe alții tainele artei.”

Curiozitate, să vrea să afle dincolo de aparențe, să fie echilibrat, să aibă răbdare să asculte și să aibă capacitatea să înțeleagă despre lucrurile pe care oamenii cu care vorbește, le spun, sunt principale calități indispensabile jurnaliștilor, crede Liliana Nicolae.

”Felix Brunea Fox (cel mai mare autor de reportaje din interbelică) spunea că este ușor să scrii despre o locomotivă, pentru că este ceva care se vede, e masivă, în schimb este foarte complicat, de exemplu, să scrii despre o potcoavă de cal, pentru că e ascunsă. Doar dacă dă calul cu copita, o vezi și o descoperi. E doar o metaforă ceea ce spun. Ideea e că ar fi minunat, și asta e partea frumoasă a acestei meserii, ca jurnalistul să vadă dincolo de aparență, în profunzimea subiectului”, afirmă Liliana Nicolae.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău