MALURI DE PRUT | Istoricul Ion Negrei: Dacă facem o competiție a declarațiilor unioniste, ele sunt ușor de făcut, unii asta și fac - în situații critice, de război - însă nu sunt benefice (Audio)

  • 29 Mai 2023 14:31
0%
00:00:00
00:00:00

Dezvoltarea Rep. Moldova înseamnă apropierea de Uniunea Europeană. De la obținerea independenței, sprijinul României pentru cetățenii din Rep. Moldova, indiferent de etnie sau limbă vorbită, a fost unul necondiționat. Sprijinul Bucureștiului în parcursul european al Rep. Moldova a fost tema abordată în ediția de astăzi a emisiunii Maluri de Prut, de la Radio Chișinău, împreună cu istoricul Ion Negrei, transmite Radio Chișinău.

România, cel mai mare susținător și partener comercial al Rep. Moldova, a fost alături de Rep. Moldova, indiferent de culoarea politică a guvernelor de la Chișinău. Dincolo de ajutoarele financiare și umanitare, mii de burse pentru elevi și studenți, sute de grădinițe renovate și modernizate, donații de cărți, microbuze școlare, ambulanțe, serviciul mobil de urgență SMURD, echipamente sanitare și vaccinuri, piața de desfacere pentru producători afectați de șantajul Moscovei. Prin toate acestea, România ne-a demonstrat grija în cele mai dificile momente prin care a trecut și trece în prezent Europa, de la al doilea Război Mondial. 

Agresiunea barbară a Rusiei în Ucraina, a făcut din Rep. Moldova cel mai vulnerabil vecin al războiului. Proiectele de interconectare energetică și de infrastructură,  reprezintă mesajul de adio în relațiile cu Rusia și trecutul sovietic al Rep. Moldova, și revenirea teritoriului dintre Prut și Nistru, la spațiul său firesc național de dezvoltare – spațiul românesc și cel european, susține istoricul Ion Negrei.

”La sfârșitul războiului, când Ucraina va ieși sigur învingătoare, relațiile pe care le va avea UE cu Ucraina va facilita foarte mult integrarea Rep. Moldova, având experiența României și experiența participării noastre Europei. Noi în perioada interbelică am fost parte componentă a Europei, când se putea merge și la Roma, la Paris,la Berlin, basarabenii putea face studii în Europa și activau acolo iar Europa era parte și în acest spațiu”, a spus Ion Negrei.

Istoricul Ion Negrei s-a referit și la declarațiile unioniste unele dintre care, pe alocuri, seamănă cu cele enunțate de pioni ai Moscovei în Rep. Moldova. În contextul situației critice și în stare de război în care suntem, declarațiile unioniste nu sunt benefice mai spune vicepreședintele Asociației Istoricilor ”Alexandru Moșanu”, din Rep. Moldova.

”Dacă facem o competiție a declarațiilor ele sunt ușor de făcut, unii lucrul acesta îl și fac. Nu este așa de simplu  (Unirea n.r. ) că dacă ar fi fost s-ar fi întâmplat și dacă nu se întâmplă înseamnă că încă nu se poate. Dar acțiuni în această direcție s-au făcut și se fac: interconectările energetice, drumuri, poduri peste Prut- în condițiile în care actualele nu mai satisfac capacitățile noastre de colaborare. Noi ne conectăm, prin podurile peste Prut, cu întreaga Europa. În acest sens declarațiile nu sunt benefice, mai ales în situații critice precum situația de război. În aceste condiții trebuie de acționat pe toate segmentele și pe cel de securitate, și de integrare, identitar, de unire, și pe cel de contracararea propagandei. Toate acestea să fie orientate spre un singur scop, în beneficiul cetățenilor. Pentru noi, cetățenii Rep. Moldova aceasta este integrarea europeană și unitatea națională”, a precizat Ion Negrei.

Integrarea Rep. Moldovei în spațiul românesc se produce zilnic, a menționat, în concluzie, istoricul Ion Negrei, referindu-și și la declarațiile președintei Maia Sandu, care a spus că ”există sprijin pentru reunificare, dar insuficient”, iar în prezent obiectivul Rep. Moldova este integrarea europeană.

”Faptul că unii vor mai repede, alții nu vor deloc. Noi trebuie  să căutăm să îi convingem pe cei care se opun și pe cei care vor (Unirea n.r.) mâine sau chiar astăzi. Aceste acțiuni sunt bine gândite și trebuie abordat în complex. Să nu ne trezim că suntem integrați în Uniunea Europeană dar mai avem restanțe la alte capitole, de ordin identitar național” consideră Ion Negrei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău