MALURI DE PRUT | Istoricii Gheorghe și Elena Negru despre Mica Unire, amenințările Moscovei și care ar fi soluția pentru salvarea Rep. Moldova (Audio)
-
22 Ianuarie 14:45
24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române de la 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul de o importanță fundamentală pentru națiunea română, pentru că a stat la bazele construirii României moderne, a avut efecte contradictorii pentru Basarabia aflată sub ocupația imperiului țarist, potrivit istoricilor Gheorghe și Elena Negru. Invitați în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău cei doi au vorbit și despre amenințările Moscovei și care ar fi soluția pentru salvarea Rep. Moldova.
Unirea Principatelor Române a dus, pe de o parte, la o înviorare a sentimentelor naționale în Basarabia, iar pe de altă parte, la înăsprirea politicilor anti-românești din partea administrației țariste. Imperiul țarist, care ar fi încercat organizarea unui complot și chiar asasinarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, finanța mișcări separatiste în Principatele Române și acționa duplicitar, spune istoricul Gheorghe Negru.
”Rusia, în public s-a manifestat în acea perioadă, mai ales la nivel diplomatic, pentru Unire dar, de facto, în secret, în culise, avea o atitudine ostilă. Imperiul rus vedea în unirea principatelor un pericol pentru influențarea în sens negativ a românilor basarabeni”, a spus Gheorghe Negru.
Astfel, imperiul rus a restricționat limba română în biserici și școli așa încât până la sfârșitul secolului al 19-lea să nu mai existe nicio școală românească în Basarabia, potrivit istoricului Gheorghe Negru.
Elena Negru, doctor habilitat în istorie s-a referit la miturile și narativele false legate de Mica Unire folosite în scopuri propagandistice de istoriografia sovietică.
”Se afirma că Rusia țaristă, țarul personal a susținut înfăptuirea unirii ceea ce nu corespunde adevărului. În istoriografia din RSS Moldovenească, mai ales în anii 70, se susținea că anul 1859 a fost linie de hotar sau apogeului când a avut loc separarea între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Istoriografia sovietică spunea așa că cei din dreapta Prutului, râmând în cadrul României s-au dezvoltat și au devenit români iar cei din stânga Prutului și-au continuat dezvoltarea ți au devenit moldoveni”, a precizat Elena Negru.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și războiului informațional pe care îl duce în Rep. Moldova, istoricii Gheorghe și Elena Negru, care sunt autorii unui volum recent privind miturile sovietice ”Construcție și deconstrucție identitară în RSS Moldovenească” se referă la nevoia de conștientizare, educație și dezvoltare a gândirii critice.
”Analfabetismul funcțional este cel mai mare pericol în zilele de astăzi. Așa cum spunea Alvin Toffler: ”analfabeți nu vor fi în viitor cei care nu știu să citească, ci cei care nu știu să înțeleagă ”. Și mass media are acest rol de a combate miturile și narativele toxice” susține Elena Negru.
”În cazul în care vedem pericolul nu avem altă soluție decât Unirea. Este lecția anului 1859 dar și cea a anului 1918!” a concluzionat istoricul Gheorghe Negru.