Maluri de Prut | Expoziție de ii și cămăși tradiționale inedite, la Palatului Culturii din Iași

  • 15 Martie 2017 07:27
0%
00:00:00
00:00:00

Muzeul Etnografic al Moldovei, din incinta Palatului Culturii din Iași, este gazda unei expoziții de ii și cămăși tradiționale inedite, „IA Aidoma”.  Este vorba despre peste 30 de ii și cămăși populare, reproduceri identice ale unor modele aflate în patrimoniul unor muzee din New York, Toronto, Geneva, Lyon, Londra sau Sankt Petersburg.

Cele 33 de autoare, care au readus la viață iile, sunt membre ale comunității „Semne cusute în Acțiune”, grup constituit acum trei ani pe Facebook, cu peste 18 mii de membri în prezent și recunoscut ca fiind prima și cea mai mare Șezătoare Virtuală.

Reporterul Radio Chișinău Ina Guțu a trecut pe la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași și a aflat mai multe detalii despre cămășile tradiționale românești expuse de la muzeografa de serviciu, Ana Maria Rață.

În nuanțe cromatice diverse, delicate și meticulos de bogat decorate, cele 33 de ii din cadrul expoziției „Ia Aidoma” te fac pur și simplu să te îndrăgostești pentru totdeauna de portul tradițional românesc. Cusute cu grijă și cel mai important cu foarte multă pasiune, iile sunt rezultatul multor zile de muncă fără întrerupere  pentru ca spectatorii care nu au ocazia să ajungă în muzee precum cel din New York, Londra sau Sankt-Petersburg să le poată admira acasă, potrivit muzeografei Ana-Maria Rață.

„Sunt modele din toată Țara: avem de la Sighet, dar și din ”zona huțulilor” din Suceava, cu cromatica specifică de verde în mai multe variante dar și din zona Moldovei. Sunt ii bogat decorate, pentru că este vorba de ii purtate de personalități.”

Printre iile expuse la Muzeul Etnografic din Iași se regăsește și o replică a unei ii care a aparținut Prințesei Ileana, fiica cea mică a Regelui Ferdinand și reginei Maria.

În ultima perioadă se constată un interes în creștere care acordat costumului popular, inclusiv din partea tinerilor. Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, pune la dispoziție o colecție permanentă de costume populare de sărbătoare autentice, de la sfârșitul secolului al 19-lea, începutul secolului 20, foarte valoroase, spune muzeografa Ana Maria Rață.

”Am observat că există inclusiv tendința de a te căsători în costum tradițional. Sunt, de asemenea, multe tinere care poartă ia. Ne bucură această aplecare asupra obiectului vestimentar în sine. Sperăm că și muzeul nostru va deveni o sursă de inspirație pentru că avem în colecție numeroase obiecte de acest gen, foarte valoroase reprezentative pentru zona etnografică a Moldovei de o parte și de cealaltă a Prutului.”

Potrivit reprezentanților instituției, sunt foarte mulți basarabeni care vizitează Muzeul Etnografic atunci când ajung la Iași.

Expoziția „IA Aidoma” va fi deschisă la Muzeul  Etnografic al Moldovei până pe 23 martie.  

Reportaj realizat de Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău