Maluri de Prut | Expoziție de costume populare românești inedite, la Muzeul Național de Artă (FOTO)

  • 08 Martie 2018 09:42
0%
00:00:00
00:00:00

O expoziție de ii și cămăși tradiționale românești a fost vernisată în incinta Muzeului Național de Artă din Chișinău. Sub genericul „Zestrea Domniței D’ IA”, expoziția numără peste 20 de costume din cele peste 100 din colecția personală a Dianei Toma, o fotografă din orașul Buzău. Sunt expuse costume populare de sărbătoare de Muscel, de Vrancea, de Vâlcea, din zona Mehedinți, Dolj, Ardeal, Buzău, Banat.

Muzeul Național de Artă s-a transformat, zilele acestea, într-o imensă ladă de comori.

Rând pe rând, colecționara Diana Toma a prezentat publicului cele 22 de costume de ceremonial de la sfârșitul sec XIX- începutul sec XX, extraordinar de meticoloas realizate, pline de culoare și extraordinar de frumoase

”Sper să vă bucurați de aceste costume, pentru că sunt un mărțișor pe care am vrut să le aduc femeilor basarabence. Aceste costume poartă sufletele celor care au cusut cu atâta măiestrie aceste modele ancestrale, în semiotica cărora se regăsesc motive vechi de prin cultura Cucuteni. Ia este o cămașă scut, este cămașa sufletului nostru. Avem nevoie să ne cunoaștem rădăcinile, fără ele nu putem fi ancorați și nu putem accede spre viitor. Niciun om care nu-și cunoaște istoria, neamul din care se trage, nu poate avea un viitor și niciodată nu va simți că aparține iar noi avem nevoie să simțim românește. Este contribuția mea mic la pasul pe care sperăm să îl realizăm-Unirea.”

 

 

În ultima perioadă se observă, la basarabeni, dorința de reînviere a costumului popular de altădată, apreciază etnograful Varvara Buzilă, directoarea Muzeului de Etnografie.

”Indiferent ce profesie și ce vârste au basarabenii încearcă să-și contureze prorpia identitate prin prisma unui costum. Personal cred că oamenii sunt frumoși în două ipostaze atunci când sunt miri și atunci când îmbracă costumul tradițional. Explic această dorință de a reactualiza costumul tradițional prin părțile noastre prin faptul că lumea își revendică o identitate și propune o identitate într-un areal mult mai extins, cel al culturii românești”, spune Varvara Buzilă.

Materialele folosite la confecționarea costumelor sunt: pânza de casă, borangicul, telul, firul metalic drept, firul de argint, mărgelele și au fost adunate de colecționara Diana Toma din diferite zone ale României.

”Costumul românesc nu are asemănare și este extrem de bogat. Asta înseamnă că și Țara noastră este mare, are mai multe regiuni iar tradiția ne unește pe toți. Costumul popular românesc este mai mult decât un articol vestimentar, face parte și ne învelește spiritul nostru prin acea semantică bogată pe care o întâlnim în fiecare costum”, a menționat directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.

 

Expoziția va fi deschisă pentru public până pe 23 martie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău