Maluri de Prut | Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj, cea mai mare bibliotecă din Transilvania
-
20 Decembrie 2016 14:29
Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj, este cea mai mare bibliotecă din Transilvania dar și printre cele mai mari din Europa de Sud Est. Numără aproape 4 milioane de exemplare, printre care peste 30 de mii de volume de patrimoniu - colecții valoroase de carte românească veche, manuscrise ale unor clasici dar și o colecție de tablouri.
Interviu cu directorul Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga” din Cluj, Valentin Șerdan Orga, istoric și cercetător.
”Avem un cap de bour, prima marcă românească, care stă într-un seif blindat. Este într-adevăr o raritate și de o valoare deosebită. Este una dintre multele piese valoroase pe care biblioteca le are. Avem corespondența unor mari personalități”, a declarat directorul instituției, Valentin Șerdan Orga.
În incinta clădirii Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, în anii 50 ai secolului trecut, poetul și filosoful Lucian Blaga a tradus opera „Faust” de Goethe.
În perioada comunistă biblioteca a reușit să reziste. Foarte puține exemplare au fost distruse prin topire sau ardere, susține Valentin Șerdan Orga.
”Biblioteca a reușit să reziste, în ce sens? Acele cărți care au fost epurate de regimul comunist, nu au fost topite sau arse, extreme de puține s-au pierdut, acele cărți au fost trecute într-un fond secret, un fond care era accesibil numai în baza unor aprobări speciale. Cei care au condus destinele bibliotecii în perioada comunistă au fost totuși niște intelectuali care au găsit această soluție”.
În prezent Biblioteca Universitară din Cluj, care este și una din cele mai reprezentative clădiri ale orașului Cluj, datând de la începutul secolului al 19-lea, deține și cea mai mare bibliotecă digitală din România. Dispune de aproximativ 60 de mii de obiecte digitalizate care pot fi accesate din orice colț al lumii. Valentin Șerdan Orga care a vizitat Republica Moldova în perioada studenției, în anii 90, pe parcursul activității sale a insistat pe trimiterea de cărți spre bibliotecile universitare din Republica Moldova.
Interviu realizat de Ina Guțu