Maluri de Prut | Basarabia Necunoscută
-
17 Octombrie 2017 10:34
În contextul marcării în 2018 a Centenarului Unirii, Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, în parteneriat cu Radio România Chișinău va desfășura în perioada octombrie-decembrie 2017 proiectul cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”.
Trăim la doar câțiva kilometri distanță fizică unii de ceilalți, dar între noi se înalță adevărați munți de necunoscut. Un astfel de proiect, de schimb și interacțiuni culturale, organizate la Piatra Neamț, oraș în curs de înfrățire cu orașul Chișinău, ar urma să creeze o punte de legătură spirituală și un interes reciproc mult mai mare.
În acest sens, până la mijlocul lunii decembrie, urmează a fi organizate o serie de evenimente culturale cu invitați din Republica Moldova, dar și din România, expoziții de fotografie, lansări de carte și alte acțiuni culturale, menite să informeze și să atragă un număr cât mai mare de persoane interesate, elita culturală din Județul Neamț, inclusiv mass media și membri ai administrației locale, în dezbateri privind viața socială, culturală și politică din R. Moldova.
Situația școlilor românești din Transnistria, presa și libertatea de exprimare în R. Moldova, deportările și foametea organizată de regimul sovietic, relațiile cu România, rolul culturii la păstrarea identității naționale în stânga Prutului, 100 de ani de la Marea Unire, sunt doar câteva dintre subiectele care urmează să fie abordate în cadrul dezbaterilor.
Lansarea proiectului ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută” are loc marți, 17 octombrie, ora 13.00, la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”, sala… , și începe cu dezbaterea ”Școlile românești din stânga Nistrului - identitate la limita supraviețuirii”. Invitat - Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol.
Amintim că în stânga Nistrului activează opt instituții cu predare în limba română.
Ca urmare a migrației, dar în cea mai mare parte ca urmare a presiunilor constante din partea administrației separatiste de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituții a scăzut de la aproximativ 5.000 la mai puțin de 800.