Maluri de Prut | Arcadie Răileanu, pictorul-arhitect de pe ambele maluri ale Prutului: când nu ai libertate, nu ai nimic
-
13 Mai 2017 14:41
”Orașul mic mă fură-ncet” este numele expoziției în acuarelă semnată de pictorul basarabean Arcadie Răileanu și vernisată zilele trecute la Piatra Neamț. Aproape 50 de lucrări în acuarelă, de mici dimensiuni, redau arhitectura veche a orașului situat la poale de munți.
”Este dragostea mea pentru orașul Piatra Neamț, față de arhitectura veche, care m-a fascinat tot timpul. Chiar din prima zi mi-a plăcut acest oraș prin intimitatea lui, printr-o liniște pe care nu o poți găsi în alte orașe mai mari și oameni cu o cultură vastă, datorită și Teatrului Tineretului, și unei echipe bune de pictori, artiști plastici, scriitori” mărturisește într-un interviu pentru Radio Chișinău, Arcadie Răileanu.
Membru al Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova și România, stabilit la Piatra Neamț în urmă cu 17 ani, pictorul și arhitectul Arcadie Răileanu este o personalitate notorie la Piatra Neamț cât și în întreaga Românie. A avut numeroase expoziții pe ambele maluri ale Prutului, precum și în Estonia sau Italia. Artistul, care de mai bine de un deceniu este și profesor în cadrul Școlii Populare de Arte „Carmen Saeculare“, spune că această ultimă expoziție vernisată în incinta Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, este unică în cariera sa.
”Este prima dată când în acuarelele mele apare arhitectura, o arhitectură de dinainte de război, mai veche, cu case boierești, cu clădiri istorice. Eu, având la bază studii de arhitectură, eram tentat să fac acest lucru. Cred că acum a venit momentul”
Dincolo de frumusețea arhitecturală a orașului Piatra Neamț expoziția ”Orașul mic mă fura-ncet” (referire la ”Rondelul orașului mic”, semnat de Alexandru Macedonski) o parte din lucrări, asemeni unui jurnal de călătorie, prezintă imagini din Estonia, Rusia, Italia. Cetatea Hotin din Ucraina precum și complexul arheologic Orheiul Vechi, se regăsesc și ele în expoziție.
”De Orheiul Vechi mă leagă amintiri foarte frumoase. În tinerețea mea am fost de nenumărate ori acolo. Pentru fiecare pictor din Basarabia acest loc este, cred, un punct de pornire spre istorie, spre frumusețea zonei. Aș spune că e o chestie aproape nostalgică, dar e o nostalgie frumoasă”.
Chișinăul este, din punctul de vedere al pictorului Arcadie Răileanu, un centru cultural foarte dezvoltat. Însă, viața culturală nu este atât de intensă și la nivel de raioane, așa cum se întâmplă în județele din România.
Există lucruri la care o generație a visat și pe care ar trebui să le prețuim mai mult în prezent, susține Arcadie Răileanu: ”Libertatea este, cred, cel mai important lucru pe care l-am căpătat în ultimii 25 de ani și trebuie să o prețuim, pentru că restul se poate de reparat, pe când libertatea - dacă nu o ai, nu ai nimic. Îmi amintesc foarte bine perioada de până la revoluțiile noastre, când exista o presiune din partea aparatului ideologic și puțini pictori și-au permis sau au avut curajul să facă ce doreau.”
Prezent la vernisaj, președintele Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ștefan Potop, susține că Arcadie Răileanu este un artist multilateral, de formație renascentist.
”Cu toate că sunt de mici dimensiuni, acuarelele lui Arcadie Răileanu, sunt monumentale prin subiectul tratat. Arcadie, prin acumulările cantitative și calitative a reușit să fie printre cei mai apreciați artiști nu numai din Piatra Neamț, nu numai din Moldova ci și din întreaga Românie”.
Născut într-o localitate din nordul Republicii Moldova, Arcadie Răileanu a studiat pictura și arhitectura. Înainte de a se stabili la Piatra Neamț, a fost arhitect principal al raionului Florești și directorul Școlii de arte plastice pentru copii din orașul Dondușeni.