Malta: Noul premier Robert Abela a depus jurământul

  • 13 Ianuarie 2020 18:15
Malta: Noul premier Robert Abela a depus jurământul

Robert Abela a depus luni după-amiază jurământul în funcția prim-ministru al Maltei, preluându-și mandatul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Marelui Maestru din capitala Valletta, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Abela, un avocat în vârstă de 42 de ani, a jurat să respecte Constituția malteză, a sărutat un crucifix și a semnat documentele care îl confirmă drept prim-ministru, în prezența președintelui Maltei, George Vella.

Robert Abela devine al 14-lea premier din istoria Maltei și al optulea după proclamarea independenței insulei, în 1964. 

El a fost desemnat prim-ministru la o zi după ce a câștigat alegerile interne din Partidul Laburist maltez și îi succede lui Joseph Muscat, care a fost nevoit să demisioneze pe fondul protestelor legate de implicarea unor colaboratori de-ai săi în asasinarea jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia.

Abela a promis să continue munca începută de Muscat și a afirmat că guvernul nu are niciun motiv să prezinte scuze familiei Caruana Galizia. Totuși, duminică el a recunoscut că fosta administrație centrală a făcut unele greșeli și s-a angajat că acestea nu vor fi repetate.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni și alți oficiali maltezi de fapte de corupție, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuși fostul premier maltez Joseph Muscat a devenit ținta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deținută de Michelle Muscat, soția fostului premier. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele președintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău