Mali: Cel puțin 95 de persoane au fost ucise într-un sat de etnie dogon în centrul țării

  • 10 Iunie 2019 17:15
Mali: Cel puțin 95 de persoane au fost ucise într-un sat de etnie dogon în centrul țării

Cel puțin 95 de locuitori ai unui sat de etnie dogon, Sobane-Kou, din centrul statului african Mali, au fost uciși în noaptea de duminică spre luni de către indivizi înarmați, au indicat pentru AFP un ales local și o sursă din domeniul securității, scrie Agerpres.

De la apariția în 2015 în centrul Mali a grupării jihadiste a predicatorului Amadou Koufa, care recrutează în primul rând adepți din etnia fula, în mod tradițional crescători de animale, confruntările s-au înmulțit între această comunitate și etniile bambara și dogon, în principal agricultori, care au înființat ''grupuri de autoapărare''.

Potrivit civililor, indivizi înarmați au tras focuri de armă, au jefuit și au dat foc unui sat cu circa 300 de locuitori. ''Este un sat dogon care a fost aproape distrus'', a indicat o sursă din domeniul securității maliene. ''Suntem pe teren împreună cu aleși. Am numărat deja 95 de civili uciși'', a adăugat sursa.

În martie-aprilie 2012, nordul statului Mali a ajuns pradă grupărilor jihadiste, în mare parte dispersate de o intervenție militară lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, intervenție ce continuă. Dar zone întregi scapă de sub controlul forțelor maliene, franceze și ale ONU, în pofida semnării în 2015 a unui acord de pace având drept scop izolarea definitivă a jihadiștilor, acord a cărui aplicare acumulează întârzieri.

Începând din 2015, aceste violențe s-au propagat din nord către centrul țării, uneori chiar spre sud. Ele sunt concentrate mai ales în centru, interferându-se foarte adesea cu conflicte intercomunitare, un fenomen cu care se confruntă de asemenea statele vecine Burkina Faso și Niger.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău