Malawi, pe cale să devină singurul stat african cu ambasadă la Ierusalim

  • 04 Noiembrie 2020 15:59
Malawi, pe cale să devină singurul stat african cu ambasadă la Ierusalim

Miniștrii de externe din Israel și Malawi au anunțat marți că statul african își va deschide o ambasadă la Ierusalim, devenind singura țară de pe continent cu ambasador în acest oraș, relatează miercuri dpa, preluat de Agerpres.

Cele două țări au relații diplomatice din 1964, dar încă nu dispun de ambasade una pe teritoriul celeilalte.

Într-o conferință de presă comună la Ierusalim, ministrul de externe israelian Gabi Ashkenazi și omologul său din Malawi, Eisenhower Mkaka, au evocat legătura puternică dintre țările lor.

"Aștept cu nerăbdare deschiderea ambasadei țării dvs și sunt convins că și alți lideri africani vor urma această decizie", a spus Ashkenazi.

Ministerul de Externe al Israelului a menționat că Malawi devine astfel prima țară africană care deschide o ambasadă la Ierusalim după mai multe decenii.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, trei state din Africa au avut ambasade la Ierusalim înainte de războiul de Yom Kippur din 1973.

Instalarea ambasadei unui stat la Ierusalim este un gest controversat, statutul acestui oraș urmând a fi determinat prin negocieri de pace între Israel și palestinieni. Israelul susține că Ierusalimul reprezintă "capitala sa eternă", iar palestinienii vor ca Ierusalimul de est ca viitoarea lor capitală.

În 2017, Statele Unite ale Americii au recunoscut Ierusalim drept capitala Israelului, iar în anul următor și-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

În septembrie, Hondurasul a anunțat la rândul său că își va muta ambasada din Tel Aviv la Ierusalim, așa cum a făcut la scurt timp după Statele Unite vecina sa central-americană Guatemala.

Serbia a convenit de asemenea să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, în cadrul unui acord cu Kosovo intermediat de președintele american Donald Trump. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău