Malala Yousafzai cere țărilor să-și deschidă frontierele pentru refugiații afgani

  • 17 August 2021 12:26
Malala Yousafzai cere țărilor să-și deschidă frontierele pentru refugiații afgani

Laureata premiului Nobel pentru pace Malala Yousafzai a lansat un apel către toate țările de a-și deschide frontierele pentru refugiații afgani, în contextul preluării puterii în Afganistan de către talibani, transmite DPA, citat de AGERPRES.

Într-un interviu pentru BBC Newsnight, pakistaneza în vârstă de 24 de ani, care în 2012 a fost împușcată în cap de talibani din cauza campaniei sale pentru școlarizarea fetelor, a vorbit despre cum va arăta viața în Afganistan sub regimul taliban și modul în care vor fi afectate femeile afgane.

„Încerc să ajung la ei (refugiați), la președintele Biden - încă nu am luat legătura cu premierul britanic Boris Johnson. Dar, știți, pentru oricine mă aude acum, cred că este important să le reamintim că acum au un rol strategic atât de important de jucat. Și trebuie să adopte o poziție curajoasă pentru protejarea drepturilor omului. Chiar acum, acest lucru este important nu numai pentru săraci, pentru pace în Afganistan, ci și pentru pace la nivel mondial'', a spus Malala Yousafzai.

Ea a adăugat că activiștii pentru drepturile omului și interpreții locali au nevoie de ajutor „imediat'', iar țări ca Regatul Unit și Pakistan ar trebui să primească refugiați din zona de conflict.

„Țările trebuie să-și deschidă frontierele pentru refugiații afgani'', a subliniat activista pakistaneză, care în 2014, la numai 17 ani, a devenit cel mai tânăr laureat al premiilor Nobel.

Pe de altă parte, Malala Yousafzai a cerut Națiunilor Unite să „adopte o rezoluție care să prioritizeze siguranța civililor'', în special a „minorităților, femeilor și fetelor''.

Ea a mărturisit că nu dorește ca femeile și fetele afgane să treacă prin experiențele trăite de ea sub conducere talibană în Pakistan. „Obișnuiam să ne ascundem cărțile sub eșarfe. Femeilor le era interzis să meargă la piață. Talibani înarmați le spuneau femeilor că nu pot lucra și nu pot merge la cumpărături, iar fetelor că nu pot merge la școală. Aceasta a fost în mod clar viața noastră sub conducerea talibanilor și viața multor femei din Afganistan în timpul regimului taliban. Și așa a continuat să fie viața multor femei afgane de-a lungul multor, multor ani în zonele controlate de talibani'', a explicat laureata Nobel. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău