Malaezia | Cele două femei au fost antrenate pentru a-l ucide pe fratele vitreg al liderului nord-coreean

  • 28 Iunie 2018 16:23
Malaezia | Cele două femei au fost antrenate pentru a-l ucide pe fratele vitreg al liderului nord-coreean

Cele două femei acuzate de uciderea în Malaezia a lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un, trebuie să fi fost antrenate pentru a putea comite un "asasinat" cu ajutorul agentului neurotoxic VX, au declarat joi procurorii malaezieni, relatează Reuters și AFP.

Indonezianca Siti Aisyah și vietnameza Thi Huong au fost acuzate că au intenționat, împreună cu patru fugari nord-coreeni, să-l ucidă pe Kim Jong Nam pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur pe data de 13 februarie 2017. Cele două femei sunt acuzate că l-au stropit pe față cu o substanță care s-a dovedit a fi VX, un agent neurotoxic, versiune extrem de letală a gazului sarin, considerat o armă de distrugere în masă. Kim Jong Nam a murit la scurt timp după.

De la începutul cazului, cele două femei, care riscă pedeapsa cu moartea, au negat orice intenție criminală. Ele susțin că au fost recrutate pentru a participa la ceea ce ele credeau a fi "o farsă stil camera ascunsă", dar că aceasta s-a dovedit a fi un complot pus la cale de agenți nord-coreeni.

Procurorii au afirmat însă că este vorba despre "un asasinat minuțios planificat și executat", adăugând că cele două femei au fost "antrenate" pentru a se asigura succesul operațiunii.

"A fost o agresiune și aceasta este suficient pentru a exclude ipoteza unei farse", a afirmat procurorul în fața Înaltei Curți din Shah Alam, un district de la periferia Kuala Lumpur, în apropiere de aeroportul unde Kim Jong Nam a fost asasinat.

Procesul, care a început anul trecut, a fost reluat miercuri după ce a fost suspendat timp de trei luni.

Kim Jong Nam era un critic al regimului nord-coreean și trăia în exil. De la începutul cazului, Coreea de Sud a acuzat Phenianul că a orchestrat asasinatul, acuzație pe care Coreea de Nord a dezmințit-o mereu.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău