Majoritatea suedezilor doresc aderarea la NATO: ”Cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda”

  • 22 Aprilie 2022 11:57
Majoritatea suedezilor doresc aderarea la NATO: ”Cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda”

O majoritate a suedezilor se pronunță în favoarea unei aderări a țării lor la NATO, arată un sondaj publicat în timp ce partidul aflat la putere se pregătește de o dezbatere pe tema unei eventuale abandonări a politicii nealinierii militare, urmată până în prezent de către Suedia, relatează AFP, citată de ziare.com.

Potrivit sursei citate, o majoritate de 51% a suedezilor susține o aderare la NATO, potrivit acestui sondaj realizat de către Institutul de sondare Novus și publicat joi, după ce în urmă cu o săptămână acest nivel era de 45%.

Sondaje recente realizate de alte institute au relevat, de asemenea, că o majoritate a suedezilor dorește ca țara lor să adere la alianța militară, o răsturnare a opiniei publice, provocată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Însă, în prezent, opinia publică este influențată, de asemenea, de o dezabatere pe tema unei aderări la NATO care se află în curs în Finlanda vecină, unde Parlamentul a început miercuri să examineze această problemă, apreciază Institutul Novus.

Guvernul finlandez le-a trimis săptămâna trecută parlamentarilor o ”Carte Albă”, în care se subliniază că doar o aderare la NATO permite să se beneficieze de ”umbrela” Articolului 5 al Alianței Nord-Atlantice cu privire la apărarea colectivă. 

Premierul finlandez Sanna Marin a vizitat-o săptămâna trecută pe omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson și a subliniat atunci că cele două țări - care sunt partenere NATO, în pofida faptului că în mod oficial sunt țări nealiniate - avansează împreună în problema unei aderări.

În cazul în care Finlanda intră în NATO, 64% dintre suedezii intervievați de Institutul Novus se declară, în acest caz, susținători ai unei aderări.

”Opinia (publică) din Suedia în favoarea NATO crește, pentru că (suedezii) cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda, iar în acest caz ei (suedezii) sunt mai pozitivi în privința aderării Suediei”, declară directorul Novus, Torbjorn Sjostrom.

Ministrul suedez de Externe Ann Linde anunța joi că vrea să accelereze o încheiere a unui raport privind securitatea, care urmează să-i ghideze pe deputați în cadrul dezbaterii lor.

”Finlanda și-a publicat deja analiza și există presiuni puternice ca noi să o încheiem pe a noastră”, a subliniat ea.

Social-democrații aflați la putere în Suedia au anunțat săptămâna trecută lansarea unei dezbateri pe tema unei eventuale aderări la NATO.

Premierul suedez Magdalena Andersson și-a schimbat, astfel, poziția, în urma unei opoziții istorice față de o aderare la NATO, deschizând astfel calea unei candidaturi suedeze.

Ziarul Aftonbladet scrie, citând surse din cadrul partidului aflat la putere, că o ”reuniune maraton” pe tema NATO este prevăzută vineri, ”prima discuție importantă” a partidului social democrat pe această temă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău