Majoritatea statelor își mențin restricțiile de călătorie pentru cetățenii R. Moldova în contextul pandemiei de COVID-19

  • 07 Iulie 13:25
Majoritatea statelor își mențin restricțiile de călătorie pentru cetățenii R. Moldova în contextul pandemiei de COVID-19

Majoritatea statelor își mențin restricțiile de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19. Doar în Turcia, moldovenii pot călători în scop turistic. Cei care dețin și cetățenia română se pot odihni în Grecia sau Bulgaria, în situația în care prețurile pentru majoritatea destinațiilor au scăzut în această vară în medie cu 20 la sută.

Cetățenii Republicii Moldova care vor să călătorească în Ucraina sau România trebuie să știe că odată ajunși pe teritoriul acestor state vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile. Mai mult, în Ucraina accesul moldovenilor este permis doar dacă aceștia dețin și o poliță de asigurare, a precizat atașatul Serviciul Diplomație Publică, Comunicare Strategică și Interacțiune cu Presa al Ministerului de Externe, Sergiu Corcodel. 

Dacă e să luăm țările vecine, pentru România starea de alertă a fost prelungită până pe 17 iulie. Conform informațiilor oficiale, persoanele care intră pe teritoriul României din Republica Moldova li se recomandă plasarea în carantină sau izolare pentru 14 zile. Pentru Ucraina intrarea și aflarea pe teritoriul acestei țări este permisă cetățenilor moldoveni doar în cazul prezentării poliței de asigurare care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului, a precizat Sergiu Corcodel.

Și în țările membre ale Uniunii Europene accesul moldovenilor este restricționat. Aceștia trebuie să dețină fie un contract de muncă, fie un permis de ședere. Călătoriile în scopuri turistice nu sunt permise în majoritatea statelor europene, a mai menționat Sergiu Corcodel.

Fiecare țară păstrează aproximativ aceleași restricții de intrare. De exemplu, pentru Italia cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere sau de reședință, un contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, doar aceste persoane pot intra în Italia cu respectarea mai multor condiții. Călătoriile în scopuri turistice nu sunt permise în această țara. De altfel, în majoritatea țărilor sunt limitate aceste călătorii în scopuri neesențiale, a precizat Sergiu Corcodel.

În schimb, moldovenii se pot odihni în Turcia, începând cu 1 iulie. La intrarea în această țară, moldovenii, însă, vor fi supuși unui control medical. Reprezentantul unei companii de turism, Doina Hârjeu, spune că prețurile la foile turistice sunt mai mici comparativ cu anii trecuți. Cu toate acestea, moldovenii nu se grăbesc la mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
30
Câțiva nori
Umiditate:30 %
Vint:4,6 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
19
Sun
19

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău