Majoritatea solicitanților de azil din Germania au ajuns aici fără o înregistrare prealabilă la granițele UE

  • 12 Februarie 2023 14:41
Majoritatea solicitanților de azil din Germania au ajuns aici fără o înregistrare prealabilă la granițele UE

Majoritatea persoanelor care au solicitat azil în Germania pentru prima dată, pe parcursul anului 2022, nu au fost înregistrate de autorități la frontierele Uniunii Europene înainte de sosirea lor pe teritoriul german, relevă un raport guvernamental, citat duminică, 12 februarie, scrie Agerpres.

Potrivit legislației europene, solicitanților de azil care intră ilegal în UE trebuie să li se preleveze amprentele în țările de sosire și să fie înregistrați într-o bază de date europeană.

Însă oficiali ai Biroului Federal German pentru Migrație și Refugiați (BAMF) au declarat pentru ziarul Welt am Sonntag că această bază de date, denumită Eurodac, nu are informații despre două treimi dintre persoanele care au solicitat azil anul trecut, adică pentru 101.000 din 151.277 de solicitanți de azil.

În circa 35.000 de cazuri, solicitanții depuseseră deja o cerere de azil într-o altă țară din Uniunea Europeană.

În declarații acordate Welt am Sonntag, ministrul de interne al landului Bavaria, conservatorul Joachim Hermann, a criticat alte țări din UE din perspectiva acestor cifre, afirmând că autoritățile statelor prin care au trecut migranții în drumul lor către Germania și-au neglijat obligațiile.

Herrmann a apreciat că afluxul aparent necontrolat de persoane de-a lungul frontierelor UE reprezintă un risc de securitate în creștere.

Fără o mai bună înregistrare și trasabilitate a cazurilor solicitanților de azil, ''mai devreme sau mai târziu va trebui să discutăm din nou despre măsuri de protecție a frontierelor naționale", a avertizat oficialul german.

Agenția dpa amintește că în spațiul Schengen nu se fac controale de rutină, ceea ce înseamnă că oamenii pot trece fără probleme dintr-un stat membru al Schengen în altul. Migrația este un subiect politic sensibil în UE, care încearcă de ani buni să-și revizuiască normele privind acordarea de azil, mai scrie dpa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău