Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură revenirea la sistemul electoral proporțional

  • 11 Iunie 2019 15:25
Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură revenirea la sistemul electoral proporțional

Astfel, potrivit proiectului, alegerile parlamentare se vor desfășura în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie. În același timp, documentul prevede că listele candidaților pentru alegerile parlamentare vor fi întocmite astfel încât fiecare candidat să fie arondat la o unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea.

De asemenea, vor putea concura candidați independenți, care vor trebui să treacă pragul de 2% pentru a accede în Parlament.

Proiectul propune și o reducere semnificativă a plafoanelor pentru donațiile făcute partidelor politice în campania electorală – 6 salarii medii pe economie pentru persoanele fizice și 12 – pentru cele juridice. În prezent, persoanele fizice pot dona până la 50 de salarii medii, iar cele juridice – 100. Donații vor putea face și cetățenii care au obținut venituri peste hotare – cel mult 3 salarii medii. În prezent, acest lucru este interzis.

Proiectul a provocat mai multe discuții și propuneri, inclusiv în privința  introducerii votului electronic, sau modificarea sistemul de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament, urmând să fie examinate în lectura a doua.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău