Majoritatea parlamentară propune alegerea șefului statului în mod direct

  • 29 Ianuarie 2016 16:10
Majoritatea parlamentară propune alegerea șefului statului în mod direct

Majoritatea parlamentară este gata să-i propună opoziției organizarea unui referendum pentru modificarea constituției în Parlament, astfel încât președintele să fie ales direct de către cetățeni, a declarat astăzi șeful Legislativului Andrian Candu.

Liderii protestatarilor și societatea civilă nu au luat însă o decizie clară în privința propunerilor formulate de autorități.
 
După ce dialogul dintre liderii protestatarilor și majoritatea parlamentară a eșuat, Andrian Candu a venit vineri, 29 ianuarie, cu un set de propuneri, dintre care prima a vizat procedura de alegere a șefului statului.

„Pentru a evita eforturile grupurilor de inițiativă care colectează semnături și care presupune efort și timp consumat face oferta de a aproba în parlament decizia de organizare a referendumului constituțional pentru alegerea președintelui de către cetățeni aceasta poate avea loc chiar la una din primele ședințe ale parlamentului ce urmează”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu s-a referit și la solicitările de demitere a mai multor conducători de instituții, menționând că acest lucru poate fi discutat, având în vedere situația fiecărei instituții în parte. Referitor la declanșarea alegrilor anticipate, președintele Parlamentului a menționat că legislația în vigoare interzice autodizolvarea Legislativului, iar în prezent nu există alte condiții juridice pentru a provoca anticipate.

Liderii protestatarilor anunțau că vor lua decizia cum vor acționa în continuare la un forum civic care s-a desfășurat vineri, 29 ianuarie. Dar pentru că acolo au răsunat mai multe porpuneri, organziatorii au solicitat timp suplimentar pentru elaborarea porpunerilor. Totodată, unul din organizatori, expertul Igor Boțan a propus să fie început un dialog cu guvernul care între timp să pregătească organizarea anticipatelor.

„Această viziune prevede că oricum guvernarea  nu are suport popular și va trebui să purceadă în pregătirea condițiilor pentru organizarea într-o perspectivă de câteva luni-jumătate de an să pregătească terenul pentru alegerile anticipate”, a declarat Igor Boțan.

Și liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase s-a pronunțat pentru dialog, dar în anumite condiții.

„Trebuie să venim cu niște revendicări foarte clare și dacă vedem că ele nu sunt realizate într-o perioadă de una, două, trei săptămâni să mergem pe a doua cale mai dură, mai drastică, pașnică, civilizată dar să facem presiuni pe această guvernare”, a constatat Andrei Năstase.
 
Amintim că protestele antiguvernamentale la Chișinău au început acum un an, dar au crescut în intensitate ultima săptămână, odată ci învestirea guvernului Filip. Protestatarii conduși de Platforma Da, dar și Partidul Socialiștilor și formațiunea lui Renato Usatîi cer demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău