Majoritatea migranților muncitori din R.Moldova nu intenționează să revină acasă

  • 21 August 2017 14:07
Majoritatea migranților muncitori din R.Moldova nu intenționează să revină acasă

Majoritatea absolută a migranților muncitori din Republica Moldova nu intenționează să revină în patrie. Potrivit agenției INFOTAG, acestea sunt datele unui studiu cartografic al diasporei, realizat de experții misiunii Moldovei în Organizația Internațională a Migrației (OIM).

Potrivit rezultatelor studiului, publicat în cadrul Zilelor Diasporei, moldovenii plecați peste hotare în căutarea unui trai mai bun "nu văd perspective ca să revină acasă". Ei susțin că printre principalele cauze care îi determină să nu aibă încredere în Moldova se numără "corupția, instabilitatea politică și economică, neîncrederea în sistemul politic și socio-economic, "furtul miliardului", experiența negativă în încercarea de a-și lansa o afacere în Moldova, viitorul sigur pentru copii peste hotare".

Conform studiului, factorii economici influențează cel mai des asupra plecării cetățenilor moldoveni peste hotare. Cele mai mari comunități de moldoveni se află în Rusia, Italia și Israel.

Studiul arată că peste 70% din migranții moldoveni sunt persoane active în vârstă de până la 40 de ani, cu studii și cu dorința de a se autoafirma. Cu toate acestea, majoritatea absolută a acestora nu lucrează în străinătate după specialitate, fiind angajați la muncă necalificată. Femeile, în general, lucrează în calitate de personal de casă, îngrijesc de copii și de bolnavi, lucrează în domeniul hotelier, iar bărbații lucrează în domeniul construcțiilor și transportului.

Studiul cartografic al diasporei a fost realizat în perioada februarie 2016 - februarie 2017 în șapte țări. Studiul face parte din proiectul "Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-RM". Proiectul este finanțat de UE în parteneriat cu Guvernul Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău