Majorarea livrărilor va ajuta Airbus să redevină cel mai mare producător de avioane din lume

  • 10 Iulie 2019 08:44
Majorarea livrărilor va ajuta Airbus să redevină cel mai mare producător de avioane din lume

Airbus a confirmat marți că livrările sale au crescut cu 28% în primul semestru din acest an, la 389 de aeronave, astfel încât pentru prima dată în ultimii opt ani grupul aeronautic european și-ar depăși rivala americană Boeing, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

La rândul său, Boeing a informat marți că livrările sale au scăzut cu peste o treime în primele șase luni din 2019, afectate de reținerea la sol a avioanelor 737 MAX. În total, Boeing a livrat companiilor aeriene 239 de avioane în primul semestru, cu 37% mai puțin decât cele 378 avioane livrate în perioada similară a anului trecut, în condițiile în care peste 150 de avioane 737 MAX au fost produse, dar sunt parcate la sol.

Luni, publicația franceză Les Echos anunța că Airbus a fost foarte aproape de a-și îndeplini ținta internă de livrări, în timp ce își menține obiectivul anunțat public, de a livra anul acesta 880-890 aeronave.

În primul semestru din acest an, Airbus a avut 88 de comenzi nete, depășind cu ușurință Boeing. Grupul aeronautic american a fost puternic afectat după ce companiile aeriene au decis să suspende zborurile avioanelor Boeing 737 MAX din motive de securitate, în urma tragediilor aviatice din Indonezia și Etiopia.

Anul acesta, Airbus ar putea redeveni cel mai mare producător de avioane din lume, pentru prima dată din 2011, dar analiștii avertizează că Airbus și Boeing s-ar putea confrunta anul acesta cu o reducere a comenzilor din cauza încetinirii economiei globale, a escaladării tensiunilor comerciale și a incertitudinilor politice.

Anul trecut, Airbus a raportat vânzări de 67 de miliarde de euro și a avut aproximativ 129.000 de angajați pe plan global.

Surse din industrie au anunțat că Airbus intenționează să majoreze producția de avioane din familia A320 la 71 pe lună. De asemenea, a afirmat Michael Schoellhorn, Airbus face eforturi pentru eficientizarea fabricilor sale din Europa și ar putea face noi achiziții.

Airbus discută cu grupul canadian Bombardier despre o fabrică scoasă la vânzare în Belfast, Irlanda de Nord. Unitatea produce aripi pentru avioanele A220 pe care Bombardier l-a vândut anul trecut Airbus.

În 2018, Airbus a acceptat să achiziționeze o participație majoritară la CSeries Aircraft Limited Partnership, divizia grupului canadian Bombardier care produce și vinde avioanele CSeries.

În urma preluării CSeries, Airbus va putea oferi companiilor aeriene atât avioane CSeries, cât și propriile sale aeronave, își va îmbunătăți eficiența și va putea reduce semnificativ prețul componentelor, apreciază analiștii.

Deși Bombardier va pierde controlul diviziei, unde a investit șase miliarde de dolari pentru dezvoltarea avioanelor, asocierea cu Airbus va fi benefică datorită reducerilor de costuri și a rețelei de vânzări mai bune.

Airbus este un lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport și a avioanelor dedicate misiunilor, precum și numărul unu în Europa în ceea ce privește programul spațial și a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spațiu.

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău