Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române: „Ne angajăm să contribuim la siguranța și stabilitatea regiunii prin susținerea fermă a intereselor fundamentale ale României și Republicii Moldova”

  • 20 Octombrie 2023 09:27
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române: „Ne angajăm să contribuim la siguranța și stabilitatea regiunii prin susținerea fermă a intereselor fundamentale ale României și Republicii Moldova”

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a subliniat joi implicarea Familiei Regale în asigurarea stabilității din regiune. Discursul Custodelui Coroanei a fost susținut la Castelul Peleș, unde a a vut loc un eveniment dedicat aniversării a 143 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale româno-americane.

„Încă de la începutul tragicei invazii a Ucrainei, Principele Radu și cu mine am avut privilegiul de a-i întâlni pe președintele Biden și pe Prima Doamnă și știm cât de mult contribuția României la NATO, la UE și, în general, la siguranța lumii transatlantice este apreciată în țara dumneavoastră. Într-adevăr, în ultimii 30 de ani, am continuat să promovăm relațiile noastre bilaterale, atât în România, cât și în SUA, și ne angajăm să contribuim la siguranța și stabilitatea regiunii prin susținerea fermă și continuă a intereselor fundamentale ale României și Republicii Moldova, de care Coroana Română este unită prin puternice legături identitare", a afirmat Custodele Coroanei.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a vorbit despre faptul că Rusia rămâne cea mai importantă amenințare la securitatea euroatlantică, arătând că aceasta a eșuat deja în ceea ce și-a propus, respectiv să șteargă Ucraina de pe hartă și să îi șteargă identitatea de țară independentă.

În context, ministrul român a reiterat faptul că NATO este mai puternică ca niciodată.

"Împreună suntem mai puternici și vom răspunde cu succes tuturor provocărilor", a conchis ministrul Odobescu.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, a afirmat că parteneriatul strategic dintre cele două state este, astăzi, mai puternic ca niciodată.

"Astăzi, parteneriatul nostru strategic este mai puternic ca niciodată. Așa cum doamna ministrul Odobescu poate să confirme, avem mereu consultări asupra celor mai importante probleme ale momentului. România este un membru de încredere al NATO, asigurând securitatea flancului sud-estic al Alianței. În condițiile războiului din Ucraina la granița României, mii de militari americani, bărbați și femei, sunt aici alături de colegii lor români", a spus ambasadorul SUA, în discursul susținut în cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș.

La data de 14 iunie s-au împlinit 143 de ani de la stabilirea formală a relațiilor diplomatice dintre Statele Unite ale Americii și România, sub domnia Principelui Suveran Carol I și în timpul președintelui SUA Rutheford B. Hayes.

În România, Ambasada SUA este un partener de nădejde permanent al Familiei Regale, promovând idealurile comune ale democrației, deschiderii internaționale și alianței transatlantice de-a lungul anilor, precizează Casa Regală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău