Majestatea Sa Margareta: Integrarea R. Moldova și a Ucrainei va fi costisitoare și complicată. Insă, moldovenii sunt probabil unul dintre cei mai înfocați susținători ai Europei

  • 14 Decembrie 2023 10:46
Majestatea Sa Margareta: Integrarea R. Moldova și a Ucrainei va fi costisitoare și complicată. Insă, moldovenii sunt probabil unul dintre cei mai înfocați susținători ai Europei

Miercuri, 13 decembrie, Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit la Sala Tronului de la Palatul Regal, seara anuală dedicată de Familia Regală Corpului Diplomatic acreditat la București. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a ținut un discurs în care a menționat că R. Moldova și Ucraina trebuie sprijinite în parcursul european. „Oriunde am fost, am subliniat contribuția continuă a României ca membru cu drepturi depline al UE și NATO și determinarea noastră de a promova integrarea Republicii Moldova în structurile de securitate ale continentului nostru”, transmite Radio Chișinău.

Niciodată nu am fost de acord cu cei care susțin că războiul din Ucraina este o chestiune limitată care privește doar o singură țară. Națiunile noastre sprijină eforturile de autoapărare ale Ucrainei, astăzi, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral și justificat din punct de vedere juridic, ci și pentru că știm că o victorie a Ucrainei este esențială pentru securitatea întregului nostru continent. Iar Finlanda și Suedia au decis să se alăture NATO pentru că au înțeles că ceea ce se întâmplă în Ucraina răstoarnă toate ipotezele noastre anterioare cu privire la aranjamentele europene de apărare.

Cu toate acestea, cu mult înainte ca tancurile rusești să încalce suveranitatea Ucrainei, Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune și strategii care au devenit ulterior și soarta Ucrainei. Moldova a supraviețuit, dar a rămas relativ săracă și foarte vulnerabilă. Și tocmai când a ales un lider pro-occidental și un guvern hotărât să elimine corupția și să consolideze instituțiile democratice, invazia Ucrainei a plasat Moldova într-o situație extrem de periculoasă. Legătura dintre războiul din Ucraina și situația Moldovei este evidentă pentru toată lumea și continuă, a declarat Majestatea Sa.

Încercările Rusiei de a destabiliza Moldova vor continua să crească, aproape invers proporțional cu luptele din Ucraina, a menționat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Asigurarea faptului că Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este o parte inseparabilă de asigurarea faptului că Ucraina prevalează în apărarea sa; cele două sunt fețe ale aceleiași monede.

Și, în cele din urmă, trebuie să ne amintim că, în paralel cu respingerea agresiunii rusești, singura modalitate de a asigura stabilitatea și prosperitatea este de a continua integrarea Ucrainei și a Moldovei și - la momentul potrivit, și a Georgiei - în Uniunea Europeană și în orice altă structură europeană de securitate sau de cooperare. Dacă aceste structuri sunt bune pentru noi, ele sunt potrivite și pentru ei; este atât de simplu.

Sunt mândră de ceea ce au realizat autoritățile politice ale țării noastre. În acest an, am trecut de la o simplă discuție teoretică despre integrarea Ucrainei și a Republicii Moldova la punerea efectivă a bazelor acestei integrări. Diferențele care existau anterior între Kiev și București, multe dintre ele inventate de despoții comuniști din Uniunea Sovietică, au fost eliminate. Și deși este clar că integrarea Ucrainei și a Republicii Moldova va fi costisitoare și complicată, majoritatea factorilor de decizie din majoritatea capitalelor europene au acceptat că alternativele vor fi probabil și mai costisitoare. Așadar, suntem pe drumul cel bun.

Chiar și așa, situația rămâne atât precară, cât și periculoasă. Autoritățile de la Chișinău avertizează în permanență că Rusia este hotărâtă să destabilizeze guvernul Republicii Moldova. Și asta pentru că tulburările din Moldova ar crea un pericol real în spatele principalelor forțe ucrainene care se opun acum invaziei.

Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul atât al Guvernului României, cât și al Guvernului Republicii Moldova, este acela de a mă asigura că Republica Moldova nu este consumată de tragedia care afectează acum Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit în atingerea obiectivului său și că poporului moldovean i se permite să își decidă propriul viitor, în loc să fie determinat de alții.

Da, decalajul de bogăție dintre Moldova și UE rămâne mare. Și, într-adevăr, există probleme grave de guvernanță în țară. Dar, în același timp, moldovenii sunt probabil unul dintre cei mai înfocați susținători ai Europei. Iar populația este de o mărime modestă, astfel încât procesul de integrare și prețul care trebuie plătit pentru aceasta rămân modeste.

Oricând războiul din Ucraina se va încheia, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate și de fonduri uriașe pentru reconstrucție economică și niciuna dintre acestea nu va produce rezultatele necesare dacă Moldova nu este inclusă în ecuație, punctează Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău