Mâine intră în vigoare noul acord de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între UE și Moldova

  • 31 Octombrie 2022 12:02
Mâine intră în vigoare noul acord de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între UE și Moldova

Un nou acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova va intra în vigoare la 1 noiembrie 2022, îmbunătățind facilitarea comerțului pentru mediul de afaceri. Asta după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.280/96 din 28.10.2022, a fost publicată HOTĂRÂREA nr. 1/2022 a subcomitetului vamal UE-Republica Moldova din 3 octombrie 2022 privind recunoașterea reciprocă a programului de operator economic autorizat al Republicii Moldova și programului operator economic autorizat al Uniunii Europene [2022/2089].

Potrivit noilor aranjamente, atât Uniunea Europeană, cât și Republica Moldova își vor recunoaște reciproc programele Operatorilor Economici Autorizați (AEO), reunind agenți economici care îndeplinesc anumite criterii și care, prin urmare, pot beneficia de complexul de simplificări în domeniul vamal, scrie Bizlaw.md.

Începând cu 1 noiembrie, atât Uniunea Europeană, cât și Moldova vor oferi reciproc avantaje AEO, cum ar fi mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire. Potrivit Serviciului Vamal, acordul este un pas major de ascensiune în relația comercială UE-Moldova. Acest pas va stimula și mai mult oportunitățile comerciale și va contribui la circulația simplificată a mărfurilor între ambele părți, fără a compromite standardele înalte de securitate. Într-un moment în care, din cauza războiului din Ucraina, reprezentanții businessului au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține pentru a depăși criza în curs, acordul va contribui la facilitarea comerțului și reducerea costurilor pentru mulți agenți economici din Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este ghidată de Acordul de Asociere, inclusiv zonele de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC). Uniunea Europeană cooperează cu Republica Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate și al dimensiunii sale regionale de est, Parteneriatul Estic, cu scopul cheie de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Moldovei, deoarece 52,2% din comerțul total este orientat spre UE. Totodată, exporturile din Uniunea Europeană către Republica Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde EUR în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău