Mâine, 17 iunie se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Iorga. Cu această ocazie, Revista de știință și cultură „Limba Română” de la Chișinău a lansat o ediție specială

  • 16 Iunie 2021 14:15
Mâine, 17 iunie se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Iorga. Cu această ocazie, Revista de știință și cultură „Limba Română” de la Chișinău a lansat o ediție specială

Pe 17 iunie 2021 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Iorga, supranumit și apostolul cauzei basarabene. Cu acest prilej, revista de știință și cultură „Limba Română” de la Chișinău a lansat o ediție specială „Nicolae Iorga – 150”, transmite Radio Chișinău.

Reputați oameni de știință din Republica Moldova și din România evocă inconfundabila personalitate a savantului, publicistului, conferențiarului, omului politic Nicolae Iorga.

Studii și articole semnează domnii academicieni Ioan-Aurel Pop, Victor Spinei, profesorii Ioan Scurtu, Ioan Opriș, Petre Țurlea, Ion Constantin, Ion I. Ionescu, Dorin Cimpoeșu, Ioan C. Popa, Ion Țurcanu, Nicolae Enciu, Adrian-Dinu Rachieru, Iulian Boldea, Sanda-Maria Ardeleanu, Vlad Mischevca, Stoica Lascu, Iurie Colesnic, Ion Haineș, Eugen-Tudor Sclifos, Elena-Luiza Popa, Alexandrina Ioniță.

Articolul Basarabia lui Nicolae Iorga, publicat la deschiderea ediției speciale, este semnat de către profesorul emerit al Universității din București, acad. Andrei Pippidi, fiul istoricului Dionisie M. Pippidi și nepotul prin mamă al lui Nicolae Iorga, editor al operei bunicului său. 

Rubrica „Restitutio” inserează o seamă de articole și cuvântări cu subiect basarabean scrise de Nicolae Iorga. Textele publicate în revistă, cele purtând însemnele inconfundabilei măiestrii științifice și publicistice a lui Iorga, articolele omagiale scrise cu pătrundere și competență de către prestigioși specialiști în domeniu oferă crâmpeie din activitatea plurivalentă a „istoricului total”, alcătuind un binevenit îndemn de a înțelege atât condițiile de afirmare a genialului creator național și universal, precum și perenitatea operei savantului.

Ediția specială „Nicolae Iorga – 150” poate fi găsită pe site-ul revistei:

https://www.limbaromana.md/numere/d148.pdf

https://www.limbaromana.md/

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău