Maia Sandu: „Cetățenii Republicii Moldova și ai Georgiei au aspirații europene clare”

  • 17 Octombrie 2022 12:59
Maia Sandu: „Cetățenii Republicii Moldova și ai Georgiei au aspirații europene clare”

Războiul din Ucraina, amenințările Kremlinului și intensificarea cooperării între Chișinău și Tbilisi au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii de astăzi a președintei Maia Sandu cu președinta Georgiei Salome Zourabișvili, aflată în vizită în Rep. Moldova. În conferința de presă comună, cele două șefe de stat s-au referit la provocările comune pe care le întâmpină Georgia și Rep. Moldova, precum ocuparea de către Federația Rusă a unor părți din teritoriile celor două state, dar și propaganda și dezinformarea agravate în contextul războiului din Ucraina, relatează Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a vorbit despre faptul că ambele state au condamnat din prima zi agresiunea nejustificată a Federației Ruse în Ucraina care a făcut până acum zeci de mii de morți și răniți și și-a manifestat speranța că grației sprijinului oferit de comunitatea internațională războiul va fi oprit și în țara vecină se va restabili pacea.

„Fără pace în Ucraina nu există pace în Europa” a menționat Maia Sandu, amintind în context de faptul că Georgia și Rep. Moldova au teritorii aflate sub ocupația rusă.

Totodată, ambele state ar trebui să își intensifice colaborarea în vederea combaterii propagandei și dezinformării care s-au agravat în contextul războiul din Ucraina. În pofida provocărilor crizelor energetice și economice, cauzate de război, cetățenii ambelor state își doresc integrarea în Uniunea Europeană, a mai spus Maia Sandu.

„Moldovenii și georgienii au aspirații europene clare, iar datoria noastră este să facem totul pentru a grăbi realizarea visului european al popoarelor noastre.Viitorul în familia statelor europene va ancora țările noastre într-un spațiu politic, economic și valoric în care oamenii au mai multe oportunități de a trăi și a se dezvolta liber, în siguranță și prosperitate.”, a spus Maia Sandu.

Și președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, a condamnat acțiunile Federației Ruse în Ucraina. Bombardarea cetățenilor nevinovați este ceva inacceptabil în acest secol, iar războiul din Ucraina amenință securitatea statelor vecine, a Europei și întregii lumi, a spus ea. Potrivit președintei georgiene, lumea și partenerii internaționali au reușit să vadă acum adevărata față a Rusiei cu viziunile sale imperialiste.

„Este o provocare foarte intensă pentru noi, având în vedere că Rusia are mobilizare pe teritoriul său, că emite pașapoarte pe teritoriile ocupate din Georgia, și acest lucru afectează și cetățenii țării noastre. Europa a văzut astăzi fața reală a Rusiei. Noi am trecut prin alte timpuri, război, ocupație. Partenerii noștri din Europa au văzut însă Rusia altfel și au crezut că Rusia poate fi un partener. Războiul din Ucraina a schimbat această viziune și toți au văzut ce poate Rusia, viziunile și gândurile sale imperialiste”, a precizat Salome Zourabișvili.

În conferința de presă, a fost invocat și subiectul legat de survolarea spațiului aerian al Rep. Moldova de către mai multe rachete rusești acum o săptămână. În context, Maia Sandu a menționat că dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea țării, autoritățile de la Chișinău vor pune în aplicare toate măsurile de protecție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău