Maia Sandu va convoca Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația din justiție

  • 17 Martie 2023 16:28
Maia Sandu va convoca Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația din justiție

Președinta Maia Sandu va convoca Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația din justiție, scrie Radio Chișinău.

După ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, șefa statului a condamnat faptul că judecătorii au decis să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova.

Ea a anunțat că va convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate „în legătură cu situația excepțională din justiție”.

Magistrații, prezenți astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată după o pauză de patru ani, au decis întreruperea ședinței și amânarea acesteia până pe 28 aprilie, după ce Curtea Supremă de Justiție se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Pe ordinea de zi arau incluse două subiecte - aprobarea modificărilor la  Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor, subiect care a generat replici dure între magistrați.

Judecătorii au vorbit despre problemele din sistemul judecătoresc, s-au plâns se salariile mici, lipsa de personal și condițiile proaste din sistemul judecătoresc. Unii au vorbit și despre influența politicului.

Judecătorii au aprobat astăzi crearea unui grup de lucru care va elabora o declarație despre starea lucrurilor în justiție, declarație care ar urma să fie supusă votului la următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău