Maia Sandu: Un guvern minoritar e cu riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune

  • 22 Aprilie 2019 13:10
Maia Sandu: Un guvern minoritar e cu riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune

Un guvern minoritar ar putea să reziste câteva luni, dar ar putea să reziste și un an de zile, susține co-președinta Blocului ACUM, care a enunțat anterior această formulă pentru viitoarea guvernare. Potrivit politicienei, un guvern minoritar reprezintă riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune și acest lucru este înțeles și de partenerii externi, transmite IPN.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate a declarat că partenerii externi ai Republicii Moldova înțeleg că situația este dificilă, dar înțeleg și faptul că, dacă ar fi un guvern minoritar angajat în raport cu valorile europene, atunci șansele ar fi mai mari ca să se avanseze și în lipsa unui sprijin majoritar în Parlament. Aceasta în condițiile în care există „un regim oligarhic care zice că totul e bine și frumos și declară că întreprinde acțiuni, dar de fapt nu face nimic”.

„Noi spuneam că este nevoie în același timp cât ne ocupăm de curățarea sistemului, să menținem lucrurile normale în țară și să revenim la situația bugetară. În bugetul pentru anul acesta au fost incluse surse de finanțare externă a deficitului, care nu se materializează. Și dacă nu se întâmplă nimic rapid, atunci nu au cum să se materializeze, pentru că programul cu Fondul Monetar Internațional expiră în toamnă”, a menționat politiciana în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. În opinia sa, situația economică este complicată, însă dacă rămân aceiași oameni, care nu sunt interesați și nici capabili să evite o criză, iar apoi să îmbunătățească situația economică, în câțiva ani, situația va fi și mai gravă. Însă, spune politiciana,  regimul va cădea oricum, dar lucrurile vor fi și mai grave.

Maia Sandu consideră că procesul de dezoligarhizare, pe care îl propune ACUM, reprezintă un proces de tranziție, care sperie, însă chiar și așa, în opinia sa, instituțiile statului trebuie eliberate din captivitate. Potrivit liderei PAS, chiar dacă nu se reformează instituția în întregime, prin acea „decapitare” este emis un semnal foarte clar în societate. Și societatea, în viziunea sa, are nevoie de astfel de semnale ca să prindă la curaj și asta o spun primarii și alții care simt greutatea acestui regim. „Aceste lucruri pe care le propunem noi ar înseamnă un cutremur major totuși pentru sistemul oligarhic, după care ne putem opri aici dacă nu se vrea să se meargă mai departe. Mergem în alegeri anticipate. Cel puțin avem alegeri anticipate mai libere și mai corecte, pentru că avem alt sistem electoral”, a notat politiciana.

Co-președinta Blocului ACUM a mai spus că, dacă se ajunge la alegeri anticipate, acestea urmează să fie organizate în baza sistemului electoral proporțional. Și în acest sens, speră ca socialiștilor să le ajungă curaj să voteze modificarea sistemului, în condițiile în care noul sistem, pentru care a votat și PSRM, nu a adus avantaje decât Partidului Democrat.

Cât ține de formula în care PAS și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr vor merge la următoarele alegeri, Maia Sandu a declarat că acest aspect va fi analizat, pentru că nu este bătută în cuie o formulă anume. Potrivit ei, în mare, echipa ar fi aceeași, însă aceasta nu înseamnă că nu s-ar face și niște schimbări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău