Maia Sandu și Dorin Recean, după întâlnirea cu primarii din Zona de Securitate: „Ucraina ar putea livra cărbune pentru Centrala de la Cuciurgan, în schimbul energiei electrice” (FOTO)

  • 09 Ianuarie 13:20
Maia Sandu și Dorin Recean, după întâlnirea cu primarii din Zona de Securitate: „Ucraina ar putea livra cărbune pentru Centrala de la Cuciurgan, în schimbul energiei electrice” (FOTO)

Criza din regiunea transnistreană este provocată de Federația Rusă care a decis să nu mai furnizeze gaze naturale regiunii, în pofida obligațiilor contractuale și a posibilităților tehnice de a livra gaze în regiune prin conducta transbalcanică, a declarat președinta Maia Sandu, care, împreună cu premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au întreprins astăzi o vizită de lucru în Zona de securitate de la Nistru, unde s-au întâlnit cu autoritățile locale și locuitorii din satele afectate, transmite Radio Chișinău.

Această criză a fost provocată doar de Federația Rusă, care a decis unilateral să înceteze livrările de gaze, a declarat președinta Maia Sandu. Ea a subliniat, și cu această ocazie, că Republica Moldova are un contract cu Gazprom până în 2026 și că există o rută pe care gazul poate să ajungă în regiune. Maia Sandu a mai declarat că discută cu partenerii despre potențiale ajutoare în regiune, dar totul depinde de „deschiderea” Tiraspolului.

„Vreau să repet că noi am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente și orice altceva este necesar. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, astfel încât să se producă electricitate, iar stânga Nistrului să se achite cu Ucraina în electricitate. Guvernele țărilor noastre, Chișinăul și Kievul, urmează să discute această potențială soluție. Gazprom a decis unilateral să înceteze furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova, deși există un contract valabil până în anul 2026. Deși există un traseu prin care gazele naturale pot ajunge în regiunea Transnistreană, Gazprom a ales să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Republica Moldova, cel puțin partea dreaptă a Nistrului, nu are datorii față de Gazprom. Vreau ca cetățenii să înțeleagă că această criză este provocată doar de Federația Rusă”, a declarat Maia Sandu. 

Premierul Dorin Recean a adăugat că Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia, iar această criză este indusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare și pentru a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Autoritățile centrale au discutat cu primarii din localitățile de malul Nistrului despre interconectarea rețelelor de energie electrică și gaze naturale din cele 14 localități care au rămas conectate încă la sistemul transnistrean, a mai comunicat prim-ministrul Dorin Recean.

„Am verificat executarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în mod special în ceea ce privește necesitatea de a coordona activitatea atât a autorităților centrale, cât și a celor locale pentru interconectarea rețelelor de energie electrică și a gazelor naturale în cele 14 localități care sunt în gestiunea autorităților constituționale. Infrastructura acestora este gestionată și aparține Republicii Moldova, dar sunt sub administrarea din stânga Nistrului. Am convenit asupra responsabilităților fiecăruia, astfel încât să ne mișcăm rapid, atât din punct de vedere birocratic, cât și al executării lucrărilor.

Problema astăzi este că Rusia induce artificial această criză, așa cum a făcut-o, de exemplu, și în Abhazia, și în alte părți, utilizând energia drept o armă împotriva cetățenilor pentru a-și realiza obiectivele lor; în cazul acesta - geostrategic. În ce privește școlile, acestea sunt trecute în regim online și vom continua acest lucru în măsura posibilităților, pentru că trebuie să ținem cont și de graficul de deconectare a energiei electrice în stânga Nistrului. În dreapta Nistrului, majoritatea școlilor funcționează și ne vom asigura la maximul posibil până când aducem rețelele electrice și rețelele de gaze naturale. Vom asigura fie generatoare, fie, într-un termen puțin mai lung, asigurarea cu energie termică de la cazanele cu biomasă”, a spus Dorin Recean.

Lucrările de conectare la rețelele de gaz și energie electrică a localităților din Zona de Securitate vor dura 3-4 luni și implică investiții semnificative, a spus viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrean.

„S-a discutat despre ajutoarele care au fost deja oferite, despre listele de ajutoare care urmează a fi date în aceste localități, despre conectarea la gaz natural și conectarea la rețele de energie electrică, mai ales că fiecare localitate din cele invitate astăzi se confruntă cu probleme diferite. Unele au și probleme legate de gaz și probleme legate de electricitate, altele sunt foarte greu conectabile la rețelele noastre, deci va dura 3-4 luni. Este vorba de investiții destul de mari, dar și de lucrări de proiectare și lucrări de teren de durată”, a subliniat vicepremierul pentru reintegrare. 

Oleg Serebrian a mai spus că autoritățile constituționale vor încerca să poarte discuții cu Tiraspolul, inclusiv despre situația unor localități precum Copanca sau Varnița, care pot fi conectate la rețelele electrice ale Republicii Moldova, dar folosind infrastructura care este temporar în gestiunea administrației de acolo.

Deocamdată, ei evită aceste discuții. Sperăm că vom avea aceste discuții săptămâna viitoare”, a adăugat Oleg Serebrian.

Autoritățile de la Chișinău au transmis locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului că Guvernul Republicii Moldova este alături de cetățenii săi, contrar propagandei de la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Fri
7
Sat
3
Sun
2
Mon
0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău